Анализ на Лъчезар Богданов

Има ли риск от нов скок в цените на горивата заради военния конфликт в Ивицата Газа? Темата в студиото на „Здравей, България” коментира главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Той нарече разпространителите на подобни спекулации „продавачи на страх”.

Единствената електроцентрала в Ивицата Газа спря работа

„Няма никакъв спор, че войни, конфликти, политическа несигурност влияят върху цената на петрола и други ключови суровини, но все пак трябва да подхождаме по-внимателно. Факт е, че цената на петрола скочи през изминалата седмица, но е все още по-ниска от средната за септември”, коментира експертът. По думите му е „много лесно всичко да се хвърля на Близкия Изток”. Трябва да се подхожда по-внимателно с разпалването на темата с цените, твърди Богданов. Икономистът е категоричен, че международното положение влияе на цените, но не е единственият фактор, който се взима предвид при ценообразуването на горивата.

Той коментира и новината, че правителството се кани да тегли нов заем. „Това се прави, за да покриеш разликата между приходи и разходи. Дефицитът е гласуван лятото от партиите, които подкрепят правителството. Няма как да има изненадани”, смята Лъчезар Богданов. По думите му „когато не вървят добре данъците, това е притеснително и означава, че или икономиката тръгва на зле, или някой в приходните администрации не си върши добре работата”.

Целия разговор гледайте във видеото.