Това умение е изключително важно за кариерното развитие

Поставянето на конкретни, измерими цели може да ви помогне да подобрите кариерата си, както и да постигнете успехи в личен план. Целите може да са свързани с повишения, творчество, образование, взаимоотношения и др.

Защо е важно да си поставяте цели? Това умение дава рамка. Желанието да направите или да завършите определени неща в живота си е чудесно начало. Поставянето на цели обаче дава възможност да ги осъществите в действителност. Има два вида цели - краткосрочни и дългосрочни.

Какви са краткосрочните цели? Това са по-непосредствени задачи, които си поставяте, за да постигнете по-големите си, дългосрочни цели. Можете да мислите за краткосрочните цели като за крайъгълни камъни или стъпала. Те обикновено съществуват от дни или месеци до една или две години. Примери за краткосрочни цели могат да бъдат изпълнението на малки задачи или проекти, придобиването на опит или посещаването на курсове. Ще използвате постигнатото в краткосрочен план, за да изпълните дългосрочните си цели. Какво представляват те? Това обикновено са големи цели, които искате да постигнете в продължение на няколко години. Дългосрочните цели могат да включват получаване на работа в определена професия, повишаване на определено ниво или завършване на дълъг, сложен проект.

Поставяне на лични цели

Това ще помогне да постигнете напредък в няколко категории в живота си, като например хоби, здраве или образование. Поставянето на лични цели може да ви помогне да постигнете успехи и в кариерата си. Развитието на интересите ви чрез натрупване на опит в хобитата, които харесвате, или уменията, които искате да подобрите, може лесно да се пренесе в професионалния ви живот. Често е добре да ги включите в автобиографията си, ако са свързани с работата, за която кандидатствате. Прекарването на време в усъвършенстване на нещата, които искате в личния си живот, може да ви помогне да бъдете по-съсредоточени и енергични на работното място, като обръщате внимание на баланса между професионалния и личния си живот.

Ето няколко примера за лични цели:

- Усъвършенстване на хобита като свирене на музикален инструмент или спортуване
- Усъвършенстване на умения като графичен дизайн или публично говорене
- Повишаване на знанията ви по определена тема или област
- Фокусиране върху изграждането или подобряването на взаимоотношенията
- Финансови цели, като спестяване за определена покупка
- Физически цели, като например подготовка за маратон или завършване на определено фитнес предизвикателство

Поставяне на професионални цели

Това помага както да изпълните определени задачи или проекти, така и да постигнете личните си професионални цели. Ако вашата компания или ръководител не разполагат с конкретна рамка за поставяне на цели в работата ви, може да помислите за поставяне на собствени професионални цели. Можете също така да си поставите собствени цели, ако сте самостоятелно заети лица. Вашите кариерни цели трябва да са насочени както към настоящата ви ситуация, така и към по-големите ви дългосрочни амбиции в кариерата.

Ето няколко примера за професионални цели:

- Повишаване на определена длъжност

- Завършване на голям проект

- Решаване на сложен проблем

- Подобряване на определени технически умения

- Успешна смяна на кариерата или бранша

- Получаване на определена награда или признание

Как правилно да си поставяме цели

Макар че има няколко различни начина, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да си осигурите най-голям успех. Целите ви трябва да съдържат пет ключови елемента, за да бъдат постижими. Тези пет елемента съставляват така наречената рамка "SMART цел". Абревиатурата SMART от английски означава конкретни, измерими, постижими, релевантни и обвързани с времето цели. Как конкретно се случва това?

Направете целта си възможно най-ясна и подробна

Например, вместо "Искам да бъда по-добър в публичното говорене", можете да кажете: "Искам успешно да изнеса 10-15-минутна презентация пред аудитория от 50 или повече души".

Определете как ще измервате успеха

Например, ако искате да преминете от работа в сферата на продажбите към работа в сферата на маркетинга, можете да си поставите основни етапи по пътя, които се отнасят до това как да развиете уменията и опита, които работодателите в сферата на маркетинга търсят. За тази цел може да определите измерването като усвояване и съсредоточаване върху едно умение на месец.

Проверете дали целите ви са постижими

Поставянето на цели, които можете да постигнете в разумни срокове, ще ви помогне да поддържате мотивацията и фокуса си. Трябва да разберете предварително пълния обхват на целта си, за да сте сигурни, че е възможно да я постигнете. Например, ако сте на първата си работа като програмист и целта ви е да станете на високо ниво, може да се наложи да си поставите по-малки, краткосрочни цели, преди да постигнете тази по-голяма цел. Ако установите, че дадена цел е непостижима, защото нямате достатъчно опит, една от новите ви цели трябва да бъде придобиването на повече опит.

Уверете се, че целта ви е подходяща

Трябва да си поставяте цели, които съответстват на вашите ценности и допринасят за постигането на дългосрочните ви цели. Всяка цел, която си поставяте, трябва да е релевантна и значима за вас, като ви приближава към мястото, което искате да стигнете. За да сте сигурни, че си поставяте релевантни цели, можете да се запитате: "Как ще ми помогне постигането на тази цел?". "Постигането на тази цел допринася ли за постигането на по-големите ми, дългосрочни цели? Защо тази цел е важна за мен?"

Задайте начална и крайна дата

Определянето на график за постигане на целта ще ви помогне да поддържате мотивацията си. Преди да определите крайната дата, не забравяйте да проучите всички основни етапи и възможни препятствия, на които може да се натъкнете по пътя. Например, ако целта ви е да бъдете повишени на следващото ниво в компанията, може да си дадете шест месеца. Ако не сте постигнали целта си, може да си дадете по-дълъг срок или да преосмислите дали целта ви е постижима и реалистична.

Поставянето както на лични, така и на професионални цели ще ви помогне да си създадете структура и път към успеха. Много работодатели ценят кандидатите, които имат опит в поставянето и постигането на цели. Това показва, че можете да бъдете целенасочен служител. Работодателите често питат за целите по време на интервюта, така че трябва да се подготвите да говорите за тях и за това какво правите, за да ги постигнете.

Източник: indeed.com