То може да помогне за намиране на нови средства за лечение с наночастици

Български физик бе отличен в Англия за революционно научно откритие, което може да помогне за намиране на нови средства за лечение с наночастици и производство на високотехнологични химикали. За постижението си професор Венцислав Вълев беше удостоен с тазгодишната награда на Института по физика „Томас Йънг“. 

Български учен от Дрезден е носител на наградата "Джон Атанасов"

Ежедневието му минава в обсъждане на теми като силни лазери и телепортация. "Става въпрос за това как малки наночастици, направени от злато или сребро, взаимодействат с лазерна светлина. Когато направим мънички пружинки от сребро или злато, и ги облъчим с червена светлина, те я разпръскват, но ако ги облъчим с много силен лазер, тогава могат да разпръснат други цветове, включително виолетов. Успяхме да открием механизма, по който тези спирали се завъртат. Принципът на това откритие бе написан преди повече от 40 години от професор Дейвид Андрюс. Това, което прави нашето откритие уникално е, че теоретици и експерименталисти се свързаха с нас и сега работим върху нови открития", разкри ученът.  

Български учен откри злато на Антарктида

По думите му едно от основните предизвикателства пред света е все по-голямата устойчивост на микроорганизмите към антибиотици. "Трябват ни нови медицински решения - да се открият нови молекули, които са фармацевтични, отнемат много пари и време, а самите те намаляват като възможности. Съществуват възможности наночастици, направени от сребро и злато, да доведат до терапевтични приложения. За да се развие такава медицина, е необходимо да се характеризират тези частици. Нашата технология е изключително чувствителна и може да характеризира една-единствена наночастица. Надявам се откритието да допринесе за нови фармацевтични средства", заяви проф. Вълев.

Роден в Силистра, според мнозина той е на крачка от Нобелова награда за физика. Споделя, че научната фантастика много е повлияла на професионалната му насоченост.

Целия разговор гледайте във видеото.