Дали новото не е добре забравено старо

Връщаме лентата назад във времето, за да видим как са изглеждали новините в пресата тогава. Ясен Събев събира ретро заглавия още от ученик, а в колекцията му има десетки хиляди статии - предимно от 80-те и 90-те години на миналия век.

„Много хора се обръщат назад в спомените си или правят сравнение чрез тях за настоящето. Носталгията е движеща сила“, обясни Ясен Събев, създател на „Ретро Новини“.

Преди век: Как стига до народа новината за обявената независимост

Често подценяват носталгията, която може да бъде движеща сила. Сила, която Ясен Събев владее и канализира в проект, който е нарекъл „Ретро новини“. Ето някои от заглавията в близкото минало:

„27 долара минимална заплата от 1 януари“ – 1998 г.

„Металика дойде! Легендарната група гони полицаите, нито един ранен в Пловдив“ – 1999 г.

„Лятото на Macarena. 96-а ще се запомни в българските дискотеки“ – 1996 г.

Ясен колекционира спомени. Събира онези, запечатани в пресата черно на бяло. И пита дали ако не помним миналото то не заплашва да се повтори. „Човек помни предимно хубавите неща и затова казва: „едно време беше по-добре”. Той просто помни младостта си. Човек забравя, примерно, кога е страдал, тъжните събития в живота си, с времето те се отмиват по-лесно“, каза Ясен Събев.

Фестивалът "Улица Станционна" превзема Пловдив от 1 до 6 септември

Авторът на ретро новини ни напомня и че всяка нова идея е добре забравена стара, като например това заглавие - „Задава се ново преименуване на улици“.

„Много от темите, които са били актуални в миналото, са актуални и днес. Винаги е имало проблеми в света, винаги е имало войни. Идеята ми е да се оцени настоящето. И не винаги настоящето е по-зле или пък по-добре от миналото“, каза Събев.

Част от миналото обаче са и хуморът, и надеждата, добавя Ясен. Защото ни подсещат, че преди всичко сме хора. И с намигване към миналото се шегува, че Илон Мъск не е бил единственият чакан с нетърпение у нас. Потвърждение за това е заглавието: „Канят Скалата в България“.

Речникът на „Оксфорд“ обяви своята дума на годината