Началото се поставя на 17 ноември

За първи път в България се отбелязва Денят на четенето. До момента са чествани само дните на книгата и авторското право.

„Целта на Денят на четенето е да поканим всеки да заяви себе си като читател и да поставим темата за четенето  като онзи основен процес за развитие на грамотността, за който всички знаят, обаче аз често чувам, че децата нямат време да четат, защото трябва да учат”, коментира Валентина Стоева, основател на Фондация „Детски книги”.

Тя допълни още, че четенето заслужава да бъде празнувано и да се говори как то дава възможности и как може да промени средата, в която живеем.

Отново на училище: Как да върнем интереса на децата към четенето?

„В България отбелязваме годишнините на велики писатели, на будителите, на преводачите, на учителите, но всъщност тези празници са насочени по-скоро към създателите на съдържание и към четенето на книги”, обясни още Валентина Стоева.

Всички ние се развиваме и се учим да мислим чрез четенето или слушането. „Затова с този ден на четенето се надявам да привлечем вниманието на обществото точно към този процес и към тази страна на четенето като основа на функционалната грамотност и като средство за справяне с всички проблеми, с които се сблъскваме”, коментира основателката на Фондация „Детски книги”.

Началото на Деня на четенето се поставя на 17 ноември.