Регистрираха се само 63 депутати

Първият опит за гласуване на вота на недоверие дойде след часове дебати за дерогацията, тема, която се очерта като ябълката на раздора между партньорите в управлението. Процедурни хватки и игра с кворума провалиха втория опит на опозицията за сваляне на правителството. ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно залата. Последваха няколко почивки и искане за прегласуване. До второ обаче не се стигна, защото от опозицията избраха да не се регистрират, въпреки че присъстваха в залата. Така се наложи заседанието да бъде закрито, а второто гласуване на вота на недоверие се отложи за утре.

Нинова: ГЕРБ и ДПС спасиха кабинета, но и показаха, че ще трябва ПП да се съобразяват с исканията им

Още преди отброяването на гласовете за или против правителството, депутатите от ГЕРБ и ДПС обърнаха гръб на кабинета и напуснаха залата. Гласуването мина в тяхно отсъствие, а правителството, на първо четене, оцеля. Опозицията поиска втори опит и покани напусналите да се върнат.

„Ако наистина нямат доверие на този пропутински, прокремълски, проруски кабинет, както те казаха, да заповядат да го свалят. Иначе, благодарение на ГЕРБ и ДПС, България ще има такъв кабинет още няколко седмици, до следващия вот”, каза Георги Свиленски от БСП.

„Все пак да видим кой – кой е в тази зала и кой каква цел има. Моля за проверка на кворума”, настоя Иван Ченчев от БСП.

В залата се регистрираха само 64 депутати. „Като гледам, вносителите на искането за недоверие не са в залата, не искат да участват. След десет минути отново ще направя проверка на кворума”, заяви председателят на парламента Росен Желязков.

Делян Пеевски след отложеното гласуване на вота на недоверие: Това е вечерта на знаците

20 минути по-късно залата отново беше полупразна. „Народното събрание току-що потвърди теорията на Айнщайн за черните дупки. Пленарната зала е черна дупка - една минута вътре се равнява на 30-40 минути отвън, в другата реалност”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

След половин час събирането на кворум отново се провали. Опозицията реши да бламира, въпреки че присъства в зала. „Уважаеми колеги, поради липса на кворум закривам заседанието”, обяви Желязков.

Така се стигна до прецедента повторното гласуване на вот на недоверие да е в различен ден. Отказът от регистрация от БСП обясниха така.

„Прегласуването ще бъде утре, даваме шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в зала и народът да разбере ясно позицията им. Защото това лицемерие ние излизаме, ние се фръцкаме - добре. С това, което направиха, ГЕРБ и ДПС постигнаха две цели. Първата - спасиха кабинета, втората - показаха, че извиват ръцете на партньорите си ПП-ДБ по казуса - или ни давате „Лукойл”, или си отивате”, посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.

Друг прочит на излизането от зала дойде от ДПС, които подчертаха - управлението е под въпрос. „Надявам се, колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места, с „Възраждане” и с БСП – това не може да се случва. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има проПутин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме, както видяхме и колегите от ГЕРБ няма да участват. Така че това е вечерта на знаците”, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Не стана ясно как ще гласуват в петък депутатите на ДПС, от ГЕРБ също запазиха мълчание.