Над 800 земетресения са регистрирани в района за последните часове

Вулканичните изригвания в Исландия могат да продължат десетилетия, смятат сеизмолози. След 800-годишно прекъсване вулканичната активност на полуостров Рейкянес започна отново. Подобна активност може да е началото на нов цикъл на изригвания, смятат учените.

Огромна пукнатина в земята се появи в Исландия (ВИДЕО)

Над 800 земетресения са регистрирани в района за последните часове, но това е значително по-малко отколкото през предишните дни. Учените обясниха, че по-малката сеизмична активност обикновено предшества изригване, тъй като лавата вече е достигнала повърхността. По последни данни, потоците са на 800 метра под повърхността на земята.

Само за ден: Вулканът Попокатепетъл изригна дим и пепел 15 пъти (ВИДЕО)

 

Заради опасността, че изригването може да се случи всеки момент, жителите на рибарското градче Гриндавик, където е фокусът на сеизмичната активност бяха евакуирани. Хората споделят, че е имало паника и са се страхували.

Заповедта за евакуация е издадена след като сеизмолози установяват, че нагорещената магма се движи в земята и разчупва скали на разстояние 15 км. Полицейски служители казват, че вече има домове, които са напълно повредени.

От миналия петък западната част на Гриндавик е потънала с повече от метър и продължава да потъва с около 4 см на ден. Служителите на реда казват, че изригването може да се случи навсякъде в района. Вулканичната активност не е нетипична за Исландия, тъй като страната се намира между Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, които се отдалечават една от друга с по няколко сантиметра всяка година.