Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев

Добрите новини са, че разработихме много справедлива методика за разплащане по de minimis. Средствата са 47,5 млн. лв. От 1 декември тръгват разплащанията за подпомагането на земеделските производители и животновъди, които за тази година са общо към 700 млн. Тече приема на документи по Националния план за възстановяване и устойчивост, където са едни 320 млн. лева.  Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев в Русе, където откри специализираното изложение „Дунавски овощари“. На щандове производители от района и други части на страната показаха продукция от плодове и зеленчуци, мед, ядки, вино и други хранителни продукти. Инициативата има за цел да подкрепи родното производство.

Министърът съобщи, че фермерските пазари отново отварят след забрана да се провеждат за една седмица заради птичия грип. Остава забраната за живи птици и птичи продукти.

МЗХ: Изпълняваме поетите ангажименти по Меморандума със земеделците

Кирил Вътев заяви също, че престои да се направи анализ за преструктуриране на българското земеделие предвид присъствието на украинските селскостопански стоки на европейския пазар. Припомни, че след 30 ноември ще влязат квотните механизми за внос от Украйна. Земеделският министър засегна и темата с трудното намиране на работна ръка в сектора. Той обяви, че се разработва програма за облекчен прием на работници от други страни. Оказа се, че има и голям проблем с поливните площи заради тежкия разрешителен режим от басейновите дирекции в страната. Според министър Вътев първото, което трябва да се направи за разрешаване на проблема е да се облекчи достъпът на земеделците до поливна вода. За 30 години, от 100% поливни площи, в момента в цялата страна те са едва 0,7%, каза още Кирил Вътев. По думите му, ще се работи на междуинституционално ниво и за облекчаване на режима за сдружаване с цел преработка на продукцията на овощарите. 

Източник: БГНЕС