По първоначална информация става въпрос за милиони левове

Мащабна схема за данъчни измами е разкрита при акция на МВР, НАП и прокуратурата, научи NOVA. Схемата се отнася до търговия с луксозни автомобили и по първоначална информация е за милиони левове. Към момента по случая са разпитани 28 души като свидетели.

Как е действала схемата – от държава член на Европейския съюз се купуват товарни и леки луксозни автомобили, внасяни у нас. Покупката ставала от напълно легално лизингово дружество, след което се случвали няколко препродажби. Следват т.нар. „кухи фирми”, управителите на които са социално слаби. Накрая на схемата стои напълно легално лизингово дружество, но нито една от тези фирми не е плащала дължимия по закон ДДС.

Европейската прокуратура е разкрила данъчна измама за 2,2 млрд. евро

Действията по разследването са проведени в шест града – София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Претърсени са 30 адреса на офиси и жилища. В хода на дейностите са установени 7 адреса, които не са били първоначално известни на разследващите. „14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззета е голяма по обем документация, компютърни конфигурации, както и голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото”, уточни заместник главният прокурор Мария Павлова.

Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв. „Става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме”, добави шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

За година в България по схемата са вкарани стотици скъпи автомобили, които са достигнали до крайния потребител. На този етап не е ясно дали счетоводните кантори, които разследващите проверяват, са били наясно, че участват в измама с ДДС.

Няма задържани, а тепърва ще се решава на кого какви обвинения могат да се повдигнат. Мащабната група за ДДС измами е действала поне година, смятат разследващите. Схемата е позната, но за пръв път се развива в такива мащаби, сочат данните до момента.

7 подобни на „Документите на Пандора" разследвания, потресли света

В четвъртък разследващите влизат в офиса на една от големите лизингови компании в София. „Правим си всички необходими проверки, както по отношение на компанията, от която изкупуваме автомобилите, така и по отношение на лизингополучателите. Това е абсолютно стандартна процедура, доколкото това е възможно от официални източници. Оттам нататък не е наша работа да водим разследвания”, посочи Деляна Димитрова от отдел "Маркетинг" на лизинговата компания.

Разследващите се усъмняват в документооборота на няколко фирми по веригата и следват претърсвания в счетоводни кантори. „Имаме доказана връзка с реални такива фирми, които задържат за себе си ДДС или  по-точно го приспадат от своята реална търговска дейност, насочвайки приходната администрация да го търси там, където няма да бъде намерено”, обясни Чавдар Пастованов от СГП.