Според традицията, на празничната трапеза трябва да има риба

От началото на месеца инспектори на Агенцията по безопасност на храните започнаха проверки на рибните пазари в цялата страна, за да гарантират качество на предлаганите стоки преди Никулден.

След като рибари се оплакаха от слаб улов, дни преди Никулден, празникът на Бургас, на рибните пазари има разнообразие от риба - и от Черноморска , и от вносна.Търговците са категорични, че шаран, който е най-търсената риба за празничната трапеза, също ще има, като цената му ще остане непроменена от миналата година - 8 лв. за килограм.

Тръгват проверки на рибните тържища преди Никулден

Търговецът на риба Надя Келер обясни, че разполагат с Черноморска риба, сафрид, кефал. „В морето това има в момента. Търси се и сладководна риба - шаран, сом”, допълни Келер.
В рибните магазини може да се намери сафрид, зарган, замразен паламуд и традиционната скумрия. По думите на Келер в Бургас най-евтин е шаранът. „В цяла България е около и над 10 лева за кг, не знам как ще се задържи при нас. В момента е 8 лева, ако можем да закупим по-евтина риба, съответно и ние ще я продаваме по-евтино”, допълни Надя Келер.

Дни преди празника бургазлии вече оглеждат щандовете и преценяват каква риба да купят за Никулден, според възможностите си. Повечето ще заложат на шарана, но не бързат да купуват, защото има в изобилие. Според Елена Илиева, тази година шаранът е малко по-скъпичък. „Търговците казват, че цената не е променяна от миналата година, но това не е вярно. Миналата година беше по-евтин”, каза Илиева.

Дали на миналогодишната цена или с левче – два по-скъп традицията трябва да се спази, смятат домакини. Стефка Петкова обясни, че е задължително на Никулденската трапеза да има шаран. Тя каза, че ще го направи пържен, защото не обича пълнена риба.

Дори и да няма шаран, традицията повелява на празничната трапеза да има риба. Така обяснява Георги, който дълги години живее в Испания, но го срещаме на рибния пазар в Бургас
„Трябва да има шаран, само че в Испания няма шаран, така че вземаме това, което е на рибния пазар, за да спазим обичая да има риба на българската трапеза на Никулден”, каза Георги Попов.