Разходка из едни от най-интересните комплекси

В края на 19 век заможните врачани изпращат децата си на Запад. Да учат за лекари, адвокати и търговци. Когато това поколение се връща в родния край, донася в града модерния европейския дух. Враца става столица на файтоните. Именно тук емблематичната за града личност Мито Орозов открива коларница за производство на модерни за времето си транспортни средства. Днес някои от тези уникални майсторски возила се пазят в етнографския комплекс “Софроний Врачански”.

„Дотам и обратно”: Легендата за Стобските пирамиди (ВИДЕО)

 „Както казва самият Мито Орозов: “Врачани заслужават вече да не се возят в обикновени селски каруци, а в модерни превозни средства”, разказва Недка Димитрова от отдел “Етнография” в РИМ-Враца.

В своеобразната фабрика се раждат около 20 модела. Златните ръце на майстор Мито Орозов правят инженерни чертежи за всеки от тях.

„Файтони, двуколки, брички, кабриолети, шейни и катафалки. Прекрасни катафалки, колкото и странно да звучи”, добавя Димитрова.

„Дотам и обратно”: Ковачевица и тайната на кървавата река (ВИДЕО)

Свинска мас, краве масло, мляко, какао и пчелен мед. Забъркани в магическа комбинация, която помага и подсилва имунитета.

„Пробвали сме я тази рецепта и който я е опитал му е много вкусна. Помага при болки в стомаха”, казва  Татяна Йорданова от Аптека-музей "Хипократ"-Пловдив.

Рецептата за лечебната смес е на повече от 150 години. Записана е от чирпанския учител Никола Събчев, а днес се пази в аптеката-музей “Хипократ” в Пловдив.

Ако се разходите из Стария град в Пловдив няма как да не забележите колоритната възрожденска къща на улица “Съборна” с лика на Хипократ. Освен  бита и духа на следосвобожденска България, единствената у нас аптека-музей е запазила много от тайните на българските лечители и фармацевти. В аптеките от онези времена специално място е имало огледалото. Зад него са стоели отровите и бързодействащите вещества. Когато аптекарят взимал нещо от този шкаф, наблюдавал себе си, за да провери още веднъж какво точно ще даде на своя пациент.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Тайнствените скални храмове в Поломието

Две столетия назад във времето Карлово е оазис на занаятите и търговията. Китният подбалкански град е в разцвета си, а произведения на местните майстори могат да се намерят не само из всички краища на Османската империя, а и далеч по пазарите на Русия, Франция и Англия.

Богатите търговци от онези години тънели в разкош. Обикаляли Европата и привнасяли модерното в домовете си. Във вестибюла на Патевата къща грее пищно украсената ниша “Алафранга”, край която мъжете коментурали политиката и сключвали сделки с розово масло. Дамите пък отмаряли на кьошка, друга задължителна част от възрожденския дом.

„Дамите, които са седели тук, ги наричаме миндер кокони, тъй като се седели на миндера. Те са ръкоделствали, пиели са кафенце, хапвали са бяло сладко. И коментирали калдъръм коконите с чадърчетата”, каза Емилия Атанасова от Комплекс "Старинно Карлово".

Към тази възрожденска идилия ни връща старинната част на Карлово. Съвсем близо до църквата “Света Богородица”, където Васил Левски е ръкоположен за йеродякон, влизаме в Бухаловия хан. Поредният шедьовър на архитектурата, в който и днес продължава да живее духът на традициите отпреди 2 века.