Как ще се регулират те в трудовите договори?

С  промените в Кодекса на труда трябва да се уточни откъде точно може да се извършва работата от разстояние, коментират синдикалисти.

„Нека да не забравяме, че работата от разстояние може да се извършва само чрез цифрови технологии, тоест чрез използване на лаптопи, настолни компютри, смартфони. Това означава, че ние можем да ги използваме отвсякъде, но все пак за целите на това, че се създава трудово отношение между работещия и работодателя, трябва да се посочи мястото на работа”, обясни Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

Мястото на работа изрично ще се упоменава при сключването на трудовия договор. „Ако седалището на работодателя се намира във Варна например, но работата ще се извършва от София, работникът трябва да посочи в трудовия договор, че работата ще се извършва от София”, допълни Величка Микова.

Хоум офис, но само от вкъщи: Идва ли краят на работата от различни точки на света

В работните пространства навлизат младежите от поколението Z. Затова работодателите е желателно да се съобразят и с техните желания. „Щом се създаде разговор за хибриден начин на работа е очевидно, че и двете опции си имат своите положителни страни. Аз бих казала, че не можем да генерализираме и трябва винаги да отчитаме необходимостта от лично предпочитание на служителите”, допълни Надя Василева, председател на Конфедерацията по заетостта.

Работата от разстояние не означава единствено и само хоум офис. Тя може да е работа и от телецентър, но трябва да е с фиксирани граници помещението, в което ще се работи.