Някои от обитателите му останаха без дом

Пожар остави на улицата семейства от столичния район „Нови Искър“. Огънят тръгна  от таванско помещение рано сутринта в четвъртък и бързо се разрасна. Стигна се и до евакуация на живеещите в блока. В момента жилищата са необитаеми, защото освен следи от пожара, има и течове заради гасенето. В сградата няма и ток.

Открита е и дарителска сметка в помощ на потърпевшите семейства:

Общинска банка, клон "Мария Луиза"
IBAN: BG72SOMB91303124904501
BIC: SOMBBGSF
Титуляр: СО - Район "Нови Искър"
Идент. N: 0006963270671

Пожар в блок в Нови Искър, има евакуирани хора

Сериозно пострадали са домовете на шест семейства след пожара. От тавана им тече вода, нямат ток, а покривът е изгорял напълно. „В момента само ме дели от небето моят таван. Стени, таван, капе от полилеите, от тавана”, заяви Чавдар Георгиев.

Водата е стигнала дори на първия етаж. „Започна да тече от камината вода, кухнята ни беше във вода и в едната ни стая над леглото течеше. Всичко е във вода. Стените. Няма да могат да ни пуснат скоро и ток, защото то тече и от крушките”, заяви Златомира Лазарова.

Пожарът е тръгнал от комина на блока, казват съседи. И ако някои от хората в блока са прекарали нощта при близки, то други няма къде да отидат. „Спахме долу, вкъщи. Нямаме къде да спим. Спахме долу, нямаме топло”, каза Златомира.

В блока има малки деца и възрастни хора, които няма как да се справят сами и имат нужда от помощ. Според предварителните изчисления на общината - щетите са в размер на 250 000 лв.

„Това, което можем да осигурим към момента, са два фургона за временно настаняване. Една от нашите сметки, които са към района, я дадохме като дарителска. Ще бъда благодарен за помощ”, заяви Владислав Владимиров, кмет на район "Нови Искър"

Финансова помощ на хората е обещана и от столичната дирекция „Аварийна помощ” и превенция. Съдействие ще бъде поискано и от Общинския съвет.

Повече гледайте във видеото.