Тогава ще бъдат отченеи и заразените по празниците

Ръст на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания отчитат специалистите у нас. В момента има хора болни едновременно от двата типа грип или от COVID-19 и грип. Лекарите са категорични, че боледуващите трябва да се изследват, за да е ясно от какво трябва да бъдат лекувани.

Симптомите на грипа са висока температура (39-40 градуса), болки в гърлото, суха кашлица и чувство на умора, каза в ефира на NOVA общопрактикуващият лекат д-р Гергана Николова.

Как да предпазим себе си и близките си от вируси?

Очаква се пикът на заболеваемостта да бъде в средата на януари, когато ще се отчетат и болните, заразени по време на новогодишните празници.

Мерките в Бургас

От днес във всички ясли, детски градини и училища в Бургас действат превантивни мерки. Целта - да се ограничи разпространението на грип и грипоподобни заболявания през зимния сезон. Превантивната мярка беше разпоредена от кмета на града.

Ръст на заразените с COVID-19 отчитат в Габрово

„От днес реализираме филтър при приема на децата - с безконтактно мерене на температурата. Това се осъществява от медицинската сестра. Помещенията ще се проветряват интензивно. Играчките и предметите, с които децата се занимават през деня, ще бъдат дезинфекцирани”, обясни София Димитрова, директор на детска градина „Звездица Зорница”. Тя уточни, че децата се извеждат навън приоритетно, ако времето позволява.

„Профилактичните мерки са много хубаво нещо. Те се прилагат преди да има ръст на заболеваемостта от респираторни заболявания. В област Бургас епидемичната обстановка е спокойна по отношение на грип и остри респираторни заболявания. Няма повишена заболеваемост”, уточни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ. Тя добави, че в Бургас през този сезон има регистрирани четири случая на грип А. От Регионалната здравна инспекция обаче успокояват, че към момента областта е далеч от обявяването на грипна епидемия.

Гърция връща носенето на маски на закрито

Повишена заболеваемост в Габрово

Габрово вече е в топ 3 по висока заболеваемост от сезонен грип. Първите две места в негативната класация заемат София и Кюстендил. По думите на д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово, заболеваемостта е най-сериозна сред децата на възраст до 4 години и от 5 до 14 години.

Бургас с мерки срещу грипната вълна: Какви промени ще бъдат въведени

Лекарите са категорични, че темата с епидемията е на дневен ред заради липсата на добро ваксинационно покритие срещу грип. Според д-р Гергана Николова безопасността и профила на ефективност на ваксината са доказани от години.