Отиваме към полицентрична азиатска икономическа среда, каза анализаторът

„Свидетели сме на предефиниране на очакванията на 21-ви азиатски век. Мнозина очакваха това да бъде не азиатски, а китайски век. Това няма да се случи по различни причини”, заяви международният анализатор Владимир Шопов в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

Китай доминира строителния сектор в Нигерия, местни инженери недоволстват

Неговото мнение е, че отиваме към азиатска икономическа среда, която ще бъде полицентрична. „Очакванията за един Китай, който ще доминира стопански и глобално Азия, имат все по-малко основания”, каза Шопов.

За имотната криза той каза, че проблемът идва от свръхпроизводството. „Десетилетия наред голяма част от стопанската динамика в Китай идваше от изграждането на недвижимости и инфраструктура. По различни оценки този сектор е около 30-35% от китайската икономика”, обясни анализаторът и допълни, че задлъжнялостта в този сектор е много увеличена през последните десетилетия.

Идеите за национална сигурност и контрол са взели надмощие над идеите за частна инициатива и за растеж. Обръщането на тази динамика е причина за по-сериозните секторни затруднения в икономиката на Китай, обясни Шопов.

Целия разговор гледайте във видеото.