По думите му е възможно Байдън да не е кандидат за президент на демократите

Доналд Тръмп води сред другите кандидати на републиканците с около 15%. Той е голяма потискаща и смазваща сила в тази партия. Това каза преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов в ефира на „Офанзива с Любо Огнянов“.

По думите му в Колорадо и Мейн бившият американски президент вероятно ще получи благоприятно решение от Върховния съд. "Там има мнозинство от 6 на 3 консервативни върховни съдии. Има доста сериозни легални аргументи да бъде върнат в бюлетината. Дори да бъде свален, това едва ли ще има сериозен ефект", смята той. 

Христофор Караджов: Медийната година беше хаотична, с интересни и опасни развития

Според него оттеглянето от надпреварата на Крис Кристи се дължи на невъзможността му да "запали" републиканците, които са срещу Тръмп. "Никога не успя да получи повече от 10% подкрепа, затова закономерно се отказа, за да не разединява републиканците. Той иска гласовете му да отидат за Ники Хейли. Тя е перспективна, защото е нова за партията и се ползва с доста повече доверие при републиканците, отколкото Байдън при демократите. Тя е умерена и стабилна. Може да привлече гласовете на независимите гласоподаватели", коментира Караджов.

Проф. Караджов посочи, че Рон Десантис е водил, докато Тръмп не е обявил кандидатурата си. "Той навакса разликата и се върна на лидерската позиция. Десантис заема изолационистки позиции, споделяни в голямата си част и от Тръмп", посочи той. И допълни, че е възможно Байдън да не е кандидат за президент на демократите, но това би било голяма изненада. 

Преподавателят обясни за любопитната система на избор, наречена коукъс. "Републиканците ще съберат хората в зали, където гражданите ще пишат на листчета кого са избрали. После тези листчета ще бъдат преброявани. Демократите пък ще гласуват по пощата", обясни той. 

Целия разговор гледайте във видеото.