60% от работните места може да бъдат засегнати от изкуствения интелект, предупреди Кристалина Георгиева

Световният бизнес елит и държавните ръководители от десетки страни се събират от вчера в швейцарския курорт Давос за Световния икономически форум. Някои от ключовите теми са изкуственият интелект, дезинформацията, опустошителните войни в Газа и Украйна, дълговата криза и климатичните проблеми.

Денков и Габриел ще участват в Световния икономически форум в Давос

В навечерието на форума беше оповестено проучване сред водещите световни икономисти. В него те дават своите прогнози за растеж и инфлация, както и за ефекта на глобалните събития в политиката, индустрията и изкуствения интелект върху икономиката на планетата.

56% от анкетираните специалисти смятат, че световната икономика ще отслабне през тази година, а 43% предвиждат непроменени или по-добри условия. Най-бурна икономическа активност се очаква от Южна и Източна Азия. Китай обаче е изключение, тъй като се очаква предимно умерен ръст. Прогнозата за САЩ, Близкия изток и Северна Африка е за умерен или по-силен растеж през тази година. За Европа 77% от икономистите очакват слаб или дори много слаб ръст.

Друга основна тема на проучването е бързият напредък в областта на изкуствения интелект. 94% очакват в следващите пет години той значително да повиши производителността в богатите икономики. В същото време 53% смятат, че това ще се случи и в страните с ниски доходи.

"Намираме се на прага на технологична революция, която може да даде тласък на производителността, да стимулира глобалния растеж и да повиши доходите в целия свят. Въпреки това тя може да замести работни места и да задълбочи неравенството", написа в блога си управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Русия определи като „безсмислени” срещите за мир в Давос

Според нов анализ на МВФ почти 40% от световната заетост е изложена на въздействието на изкуствения интелект. "В развитите икономики около 60% от работните места може да бъдат засегнати от AI. Приблизително половината от въпросните компании може да се възползват от интеграцията на изкуствения интелект, като повишат производителността. За другата половина приложенията му могат да изпълняват ключови задачи, които понастоящем се вършат от хора. Всичко това може да намали търсенето на работна ръка и да доведе до понижаване на заплатите. В най-крайните случаи някои от работните места може дори да изчезнат”, заяви Георгиева.

За да помогне на държавите да изготвят правилните политики, МВФ е разработил Индекс за готовност за изкуствения интелект. Той измерва показателя в определени области като цифрова инфраструктура, човешки капитал, политики на пазара на труда, иновации, икономическа интеграция, регулиране и етика.

С помощта на индекса служителите на МВФ оцениха готовността на 125 държави. Резултатите разкриват, че по-богатите икономики, включително развитите и някои нововъзникващи пазарни такива, са склонни да бъдат по-добре подготвени за внедряването на AI, отколкото страните с ниски доходи. Сингапур, САЩ и Дания получиха най-високи резултати в индекса въз основа на добрите си резултати във всички четири проследени категории.