Това каза министърът на образованието и науката

Стихотворението „Аз съм българче” е важен инструмент за интеграция на чуждите ученици у нас. Това каза в студиото на „Пресечна точка” министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Коментарът му е по повод спекулациите, че емблематичното произведение на Иван Вазов ще отпадне от учебната програма заради многото деца на бежанци, които се обучават у нас. В Министерството на образованието и науката не е обсъждано отпадане на емблематичното стихотворение от учебната програма, допълни той. 

МОН: Не е обсъждана никаква промяна, свързана с изучаването на „Аз съм българче“

По думите му никой министър на образованието не би посегнал върху стихотворенията на Иван Вазов. „И досега деца на бежанци, деца на граждани от трети страни, деца на имигранти се обучават в нашите училища и изучават „Аз съм българче”. Никога не е имало проблем нито с децата, нито с родителите. Напротив. Чрез изкуството, включително и чрез обучението по език и литература още от първи клас, това е важен инструмент за интеграция”, подчерта образователният министър.

Проф. Цоков заяви, че МОН е предложило промяна в учебната програма по история. „Експертите не са стигнали до общо заключение какво трябва да отпадне в тях. Преди два месеца предложихме промени, но диалогът предстои”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.