Коментира журналистът от „168 часа” Кирил Борисов

Как действат схемите за имотни измами? Коментар по темата направи журналистът от „168 часа” Кирил Борисов. Повод е задържането на адвокатски сътрудник по съмнения за измама с 8 апартамента в София.  

Жертви са били самотно живеещи възрастни хора и наследници на починали. Адвокатският сътрудник е действал чрез подставени лица, твърди столичната полиция. След придобиването на собствеността върху имотите, подставените лица извършвали фиктивна замяна със задържания вече мъж за други недвижими имоти извън столицата на по-ниска цена.

Задържаха адвокатски сътрудник за присвояване на 8 имота в София

„Предполагам, че случаят е разплетен, след като някой от наследниците е подал сигнал. Така бързо са стигнали до адвокатския сътрудник – 57-годишен, от село Иваняне. Възможно е самият той да е част от по-голяма верига за имотни измами или за придобиване на евтини жилища в центъра на София”, коментира Кирил Борисов.

По думите му поставените лица са малоимотни граждани, които получават жилището с завещание от възрастен самотен човек. След това заменят придобитите апартаменти с по-евтини имоти в страната.

„Предполагам, че след това се продават на пазарни цени”, коментира Борисов.

Прокуратурата ще решава дали тези поставени лица ще ги привлече като обвиняеми или ще станат свидетели срещу въпросния адвокатски помощник.

„ Ако адвокатът участва, разследващите ще стигнат и до него в един момент”, смята журналистът. „Има случаи с участие на нотариуси, държавни служители, хора, които могат да придобият информация за самотноживеещи хора или хора без наследници. Избират ги и проучват от държавните регистри и действат”, коментира журналистът.

Борисов обясни, че е имало случаи, когато подобни схеми са тръгвали от приюти за възрастни хора.

Журналистът коментира и другия случай, при който двама мъже са обвинени за убийството на Кирил Русев, чието тяло беше намерено в морга в София.

„Този случай също е свързан с много имоти. Естествено много по-вече и много по-скъпи. Съвсем различна схема”, заяви журналистът.

Повече гледайте във видеото.