Терените ще симулират различни екстремни условия на пътя

Нови площадки за безопасно обучение на кандидат-шофьорите, но и за професионалните водачи. Това предвижда проект на Министерството на транспорта и съобщенията. Терените ще симулират различни екстремни условия на пътя, които да показват на водачите как правилно да управляват автомобила. От министерството уточняват, че площадките нямат общо със старите полигони за обучение.

За Пламена Иванова особеностите на пътната обстановка не представляват трудност. С инструктора си често преговарят поведението в екстремни ситуации. „За два месеца сме имали възможност да попаднем в различни ситуации, в различни пътни обстановки. Смятам, че ще бъде полезно, когато има усложнена пътна обстановка заради метеорологичните условия, да се изпробва това на полигон”, каза кандидат-шофьорката.

Ще върнат ли полигоните за подготовка на шофьорите

Според специалисти има огромна нужда курсантите да бъдат обучавани именно за специфичните условия на пътя като аквапланинг или заледени участъци. Екстремните ситуации са това - когато изчезне сцеплението, или когато намалее сцеплението на гумите с пътя, се губи контрол върху управлението. Автомобилът тръгва в посока, която е различна от желаната от нас”, посочи председателят на АКАБ Красимир Георгиев.

Част от трудностите, които кандидат-шофьорите ще трябва да преодоляват на площадката, ще включват водни препятствия, участъци с екстремно спускане, аварийно спиране, както и  предотвратяване на преобръщане на автомобила.

Млад шофьор помете паркирани коли в Пловдив (ВИДЕО)

В началото ще бъдат изградени до четири площадки на територията на цялата страна. Желанието на Транспортното министерство е впоследствие те да станат компонент от самата програма на обучение на кандидат-водачите, обясни пред NOVA ресорният министър Георги Гвоздейков.