"Гъстата мъгла на височина над 2000 метра също е предпоставка за неприятни ситуации", посочи климатологът Симеон Матев

„Хората трябва да са добре подготвени, топло облечени и с подходяща екипировка за зимата, ако излизат на разходка в планината. Добре е да са по-внимателни, когато отиват на склон, покрит със сняг”. Това обясни Ивайло Валеов от Планинската спасителна служба в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Катерач падна в района на Боянския водопад

Повод за думите му е вчерашната акция малко под хижа „Белмекен”. Спасителите трябвало да транспортират човек, починал в планината. Операцията продължила над пет часа. Сигналът е подаден от приятел на изгубилия се в трудно достъпното място турист. 

Спасителите предупредиха, че по високите места в България времето е опасно. В следващите дни ще има сериозен риск от лавини, ще падат мъгли и ще духат силни ветрове.

Климатологът Симеон Матев посочи, че гъстата мъгла, обхванала високите части на над 2000 метра, също е предпоставка за неприятни ситуации, особено ако не се познава районът. "От утре препоръчвам разходка в планините, когато условията ще са по-добри. Разбира се, трябва да се избират по-безопасни места. Предишните дни имаше силен вятър. Той пренесе огромни количества сняг и ги навя по склонове с източно изложение. Затова сега всички склонове,  обърнати на изток, югоизток и юг, са потенциално опасни за лавини", подчерта той. 

Повече по темата гледайте във видеото.