„Придвижваме се към групата на държавите, които предлагат безплатно висше образование”, каза Николай Денков

Започва обществено обсъждане на промени в Закона за висшето образование, с които да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти, които са държавна поръчка. Разходите ще бъдат осигурявани от държавата. Това заяви в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

Скачат таксите за университетите

„Част от разговора беше, че тези мерки трябва да бъдат допълнени с такива за още по-стриктно спазване на критериите за качество. По такива промени се работи от няколко години. Обсъждат се изменения и в системата за акредитация. Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете в България, което иска да учи в университет, но не може да го направи, защото трябва да плаща такси”, посочи министър-председателят.

„Има много европейски държави, с които ние се конкурираме и в които висшето образование е напълно безплатно, така че по отношение на европейския на висше образование ние се придвижваме от едната група държави към другата група, която предлага безплатно образование”, добави Денков.

Пеевски: Защо прокуратурата не оповестява данни за проверки в президентството?

По думите му промените ще костват на държавния бюджет между 120 и 150 милиона лева годишно. Средствата са осигурени още от втория семестър на тази академична година. Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС подчерта, че това предложение е обсъдено в рамките на управленското мнозинство и формацията подкрепя инициативата. 

„В сряда сме насрочили Управителен съвет на ректорите, на който ще обсъдим това в детайли. Ние приемаме този анонс като една покана за разговор, който и ние отдавна инициираме”, заяви акад. Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите.

„Има много добри примери. Близо 15 страни от Западна Европа са по този начин - с безплатно висше образование”, заяви Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Непроменени остават таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища. По данни на МОН общият брой записани студенти в държавни висши училища през 2022-2023 г. е близо 190 000.