Вижте какви други въпроси отправиха депутатите към премиера по време на блиц контрола

Министър-председателят отговаря на въпроси на депутати в пленарната зала в петък. Политиците повдигнаха първо въпроси за решенията, взети в четвъртък в Брюксел и протеста на земеделците.

„В бюджета за тази година вие в това Народно събрание гласувахте 500 млн. лева допълнително за фермерите, в съответствие на Плана за развитие на селското стопанство. В момента правим преглед на бюджета, на фонд „Земеделие”, в Земеделското министерство също, за да видим какви средства можем да осигурим. В неделя ще имам трета среща с аграрните производители и тогава ще представим мерките, които можем да осигурим за тази година”, отговори премиерът.

От опозицията отправиха запитване по темата за регулаторите и за мобилните оператори. „Какво ще направи правителството?”, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Денков: ЕС отпуска нови 2 млрд. евро за борба с мигрантския натиск

„Искам да разсея внушението, че мобилните оператори са нещо лошо в нашето общество, в нашата икономика и в нашия живот. Всеки от нас използва техните услуги. Правителството няма права директно да влиза в договорите между съответните икономически субекти и хората. Това, което ще направим и вече  еуговорено - ще проведем разговори с ръководството на тези оператори”, отвърна Денков.  

Независимият депутат Радостин Василев разкритикува премиера заради изявлението на Кирил Петков за Комисията за защита на конкуренцията. „Хора от вашето правителство участвали ли са в лобиски разговори? Водени ли са такива относно това да бъде улеснено решението на КЗК?”, попита Василев.

„По никакъв начин никога не съм се и опитвал даже, камо ли да тръгна да правя договорки с независими регулатори”, категоричен бе Денков.

Борисов: Нищо не е на всяка цена в живота, включително и ротацията

От кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че не вижда причина партньорите му да бързат със смяната на ръководствата на регулаторите, тъй като те вече са имали тази възможност в предишното правителство. „Защо не смениха регулаторите тогава, а сега се поставя като изключително важна тема?”, попита Борисов.

„Смяната на тези регулатори се прави в НС. При положение, че няколко от партиите в момента в парламента свалиха нашето редовно правителство, последното, което може да питат, е: „Защо не направихте нещо?”, посочи Денков.

В отговор Нинова каза: "Ние ги сменихме".