Образователният министър коментира и темата за таксите за ВУЗ-овете

Тепърва ще се проведе дискусия за това дали дните, в които учениците може да отсъстват с извинителна бележка от родител, да станат 15. Коментира се и вариант във въпросните дни да се осигури асинхронно обучение в електронна среда от разстояние. Това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

МОН предлага увеличение на отсъствията по семейни причини на 15 дни

По темата за отпадането на таксите за висшето образование министърът каза, че това ще засяга студентите, които се обучават държавна поръчка. Цоков посочи, че по данни от доклада на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество 17% от младежите между 18 и 25 години нито работят, нито учат, нито преминават през някаква форма на квалификация. Той допълни, че мярката с отпадането на таксите е насочена именно към тях.

Разработват визия за цялостна промяна на учебните програми

„Това ще стимулира и лица от семейства с по-нисък икономически статус да се включат в системата на висшето образование“, допълни министърът. По негови думи около 10% от местата държавна поръчка остават незаети.

Цоков каза още, че 86% от завършилите университети остават в България до пет години след това и внасят осигурителните си вноски тук. Преди 10 години процентът е бил по-нисък, поясни той.

Образователният министър коментира и навлизането на изкуствения интелект в българското училище.

Безплатно висше образование: Какъв ще е ефектът?

“Широка експертна група изработи насоки за използването на ИИ в клас. До една седмица те ще бъдат оповестени“, каза Цоков. И допълни, че след средата на февруари ще започне и обучение за учители за работа с ИИ.

Проф. Цоков коментира и казуса с „Школо“. Той посочи, че по информация на Комисията за защита на личните данни няма опасност информация от системата да изтече в друга държава въпреки продажбата на платформата на чуждестванна компания.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase