Лиляна Вълчева и Даниел Парушев с коментар по темата

Започва обществено обсъждане на промени в Закона за висшето образование, с които да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти, които са държавна поръчка. Разходите ще бъдат осигурявани от държавата.

Кабинетът предлага таксите за обучение на студенти и докторанти да отпаднат

"По темата няма анализи. Интересът на всеки един човек е, когато плати за нещо, да има претенция, ако то не му дава очакваното. С безплатното образование на студентите им се затваря устата и техният интерес ще бъде загубен". Това коментира в ефира на „Здравей, България” Лиляна Вълчева, председател на Национален синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ. 

По думите ѝ тази мярка е била прилагана към специалности, нужни на пазара на труда. „Наричахме ги приоритетни, но дори при тях тези действия не сработиха”, добави Вълчева.

Според Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, безплатното висше образование е правилна политика на държавата. Той уточни, че такива добри примери има в редица европейски държави.

„Разговори за безплатно образование са водени с Николай Денков и преди. Ние подкрепихме тази политика. Смятаме, че това ще доведе до подобрение, защото ще има по-голяма конкуренция. Ще има повече желаещи да влязат в университетите”, каза Парушев.

Той добави, че по темата ще бъдат направени срещи, за да се уточни какви мерки трябва да се приложат в името на успеха на програмата.

Целия разговор гледайте във видеото.