От ПП-ДБ призоваха да бъдат изслушани главният прокурор и службите

Политически реакции след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. От ДПС настояват за създаването на временна парламентарна комисия. „Продължаваме Промяната - Демократична България” поискаха и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и службите да бъдат изслушани в Народното събрание.

Нинова: Години наред е имало информация за дейността на Нотариуса и никой не е взел мерки

От Движението предложиха да има комисия, която да разнищи фактите и обстоятелствата около групата на Нотариуса. По думите на председателя на ПГ на ДПС Деля Пеевски е недопустимо правосъдието да се случва „по клубове и на тъмно”.

Подкрепа дойде и от ПП-ДБ, които освен комисия, настояха главният прокурор и службите да отидат в парламента. „Решението е за създаване на тази временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт”, заяви Кирил Петков.

Журналист от Антикорупционния фонд: Има голям страх и желание всичко около Нотариуса да бъде забравено

Партньорите в управлението ГЕРБ -СДС също казаха „да” фактите около фигурата на Мартин Божанов и връзките му с магистрати да излязат на светло.

„Изключително притеснителни са всички данни, които в последните дни излязоха в публичното пространство за оказван натиск върху магистрати, за наличието на частен клуб на магистрати. Всички компетентни органи, които разполагат с информация, с разследващи функции, следва да бъдат извикани, изслушани”, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Рая Назарян.

От опозицията също са „за” временната комисия, но с известни забележки. Според БСП е цинично авторите на „такава съдебна реформа да призовават за обективно разследване и справедливост”.

От партията на Костадин Костадинов са на мнение, че временна комисия трябва да има, но тя да разследва дейността на Делян Пеевски.

ДПС иска комисия в НС да проверява дейността на „групата около Нотариуса"

Създаването на специална комисия поискаха и от Антикорупционния фонд с писмо до Народното събрание, за да стане ясно къде са се провалили правораздавателните органи.

„Ако има парламентарна комисия, да ги отвори казусите един по един, там има съдии, магистрати, прокурори, които са си положили подписите. Тогава да се направи диагностика и да се види къде се е провалила системата”, каза журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase