Коментарът на журналиста идва на фона на въздушната атака над украинската столица от тази нощ

„Добре е българската делегация в Украйна да почувства дъха на войната. Защото много от нашите депутати не са държали оръжие в ръце и не знаят какво са военни действия. Говорят доста произволно и са с военнолюбиви нагласи”. Така в студиото на „Твоят ден” по NOVA News журналистът и бивш кореспондент в Москва Валерий Тодоров коментира въздушната атака над Киев от тази нощ, която съвпадна с визитата на български депутати в украинската столица.  

По думите му, на фона на задаващите се президентски избори в Русия, „Владимир Путин ще поиска да покаже успехи”. „Тези въздушни бомбардировки съвпадат с период, в който има пауза в интензивността на помощта за Украйна – и като финансиране, и като доставки на оръжия. Явно Русия се опитва да атакува точно в този момент”, посочи Тодоров.

Масирана руска атака в Киев, българската делегация – в бомбоубежище (ВИДЕО+СНИМКИ)

Журналистът засегна и въпроса може ли Русия да върне на своя територия съветските паметници, поставени в България, каквато възможност допусна руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. „Разбира се, че не е възможно. Представяте ли си как се пренася един паметник. Става дума за 520 монумента от Руско-турската война. Едва ли някой иска те да напуснат територията на страната ни. Освен това голяма част от тях са български, построени с дарения от българи и са на български творци”, уточни бившият кореспондент в Москва.

Коментар по темата с руските паметници направи и историкът доц. Тодор Чобанов. „Паметниците в България винаги са били разглеждани по различен начин. От една страна, имаме монументи от Руско-турската война. От друга, има паметници, които са произведени като част от комунистическата пропаганда след 9 септември 1944 година. Те не попадат под регламентите на Женевската конвенция, която защитава монументи, издигнати на места, където е имало сражения и са загинали войни. Затова и трябва да има ясна класификация за тези паметници”, подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.