Нападението съвпада с визитата на български депутати в украинската столица

Русия нанесе ракетни удари по Киев и други украински градове в пиковите сутрешни часове в сряда. Това съобщиха от Военновъздушните сили на Украйна. В столицата са се чули няколко взрива, след което системите за противовъздушна отбрана били задействани.

Нападението съвпада с визитата на български депутати в украинската столица. В части от града е спряно електричеството и водоподаването, потвърди екипът на NOVA, който се намира в Киев. Специалните ни пратеници ни Иван Кънчев и Николай Кънчев прекараха часове в бомбоубежище.

Продължава визитата на българските депутати в Киев

Пред NOVA кметът на града Виталий Кличко съобщи, че са загинали двама души, а 20 са ранени. 

„Спяхме и изведнъж се събудихме от силен взрив. Всичко се изпълни с дим и стана тъмно. Разлетяха се всякакви предмети из стаята ми”, споделя възрастна жена на име Володимира.

„Това не е най-лошото, което може да се случи. Най-лошото е за хората на фронтовата линия, те трябва да отблъскват нашествениците. Ние цивилните определено ще издържим и това поредно нападение не влияе на волята ни за победа. Такива въздушни атаки подхранват още повече волята ни за по-бърза победа”, заяви Виталий Бачински, жител на Киев.

Олег Синегубов, губернатор на североизточната Харковска област, каза, че руските ракети са ударили инфраструктурни обекти в град Харков.

Впоследствие стана ясно, че в Киев са нанасяни удари с крилати ракети. Те са били изстрелвани от стратегически бомбардировачи, уточниха местните власти.

По информация на NOVA е ударен и жилищен блок в близост до българското посолство. В него горя пожар и се стигна до евакуация на граждани. 

"Чуха се сирени и по протокол всички слязохме в бомбоубежището. Това, което ни направи много силно впечатление, бяха децата - 4-5 годишни. Те спокойно и търпеливо чакаха със своите родители въздушната тревога да премине. През последните 2 години това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Снимка: Иван Кънчев, NOVA

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase