Тя ще бъде оглавена от Никола Минчев от ПП-ДБ

Парламентът даде „зелена светлина” на временна комисия, която да изясни всички детайли около бизнеса и убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Депутатите ще проверяват и частния клуб за магистрати, за който се твърди, че е бил управляван от Божанов. Предложението за специалната комисия беше съпроводено от дълги дебати в пленарната зала.
 
След повече от два часа разисквания и остри реплики, депутатите създадоха специална комисия, която да осветли фактите около дейността на Мартин Божанов и оказвал ли е наистина натиск върху магистрати и върху изхода на отделни дела и проверки. Предложението за комисия дойде още вчера от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Очаквано от опозицията останаха скептични, че работата на комисията ще доведе до някакъв резултат. В крайна сметка депутатите решиха - в комисията „Божанов” ще има 17 депутати, а неин председател ще е Никола Минчев. За негови заместници парламентът избра Маноил Манов от ГЕРБ-СДС и Хамид Хамид от ДПС.

ПП-ДБ внася проект за временна комисия за проверка нерегламентирано влияние в правосъдната система

Още преди началото на дебатите, лидерът на ГЕРБ сравни създаването на комисията със състезание.

„В 07:00 часа сутринта първо Пеевски поиска подобно нещо, след това Петков, след това Христо Иванов и аз казах на Теменужка Петкова да внася и наше предложение. На Председателски съвет се реши да се обединят двата законопроекта”, заяви Бойко Борисов.

След Председателски съвет стана ясно, че предложението на трите формации ще се обедини в едно.

„Надявам се да постигнем пълна прозрачност и съдебната система да бъде изцяло осветлена”, заяви Делян Пеевски.

Опозицията подаде ръка на идеята фактите да станат ясни, но с условия.

„Ние ще подкрепим и двете предложение. Ще поискаме и създаване на още една временна комисия за наличието на нерегламентирано влияние от страна на хора, разследвани за рекет, убийства и отвличания в преговорите за сформиране на настоящия кабинет”, заяви Гроздан Караджов.

С предложение излязоха и от „Възраждане”.

„Да добавите, че трябва да се види и влиянието на хора, част от т.нар. закон „Магнитски”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

Моят съвет към вас е - внесете си проект и след като приключи работа тази комисия, да не се разводняват двете теми”, заяви Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Приятелски огън дойде от редиците на управляващите в лицето на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Един парламент не може се занимава само с някакъв си клуб. Даже и в чужбина е известно, че България се разяжда от корупция. Не случайно се произнесоха две държави за корупционно поведение на лица, от които едното е тук и лидерства и ще поеме лидерство на една политическа партия. Г-н Пеевски е - общоизвестните факти по принцип не се споменават”, заяви Бойко Рашков.

Не закъсня и критиката на БСП към новата комисия.

„Позволете да допуснем, че тя ще бъде употребена за игра на лобита, за извиване на ръце, за политически рекет. Поредната, която ще изясни някакви факти и какво от това?! Поне от „кумова срама” напишете накрая едно изречение, че след като изясните фактите, ще направите законодателни предложения”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Всички предложения за корекции бяха отхвърлени.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase