Поста заема Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС

Общинарите в София избраха председател от осмия път. На поста застава Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС, който получи подкрепата на 47 свои колеги. На миналото заседание той събра едва 26 гласа. Петров е бил кандидат за евродепутат от листите на ВМРО през 2019 г.

"Единственият компромис, който не бива да допускаме, е с развитието на града ни. Трябва да вършим това, за което ни избраха гражданите. Мечтаех да съм общински съветник, за да работя за родния си град", каза Петров след гласуването. 

Той благодари на всички свои колеги. „Те показаха, че разумът е по-важен от политическото дърпане. Осъзнавам отговорността, която се стоварва на раменете ми в този фрагментиран Съвет. Ще бъде трудно, но затова понякога трудните решения трябва да се взимат и да извадим най-доброто за следващите шест месеца, а след това ще видим”, допълни новоизбраният председател на Столичния общински съвет. По думите му тепърва предстоят разговори за определяне на председатели на ресорните комисии. Петров се закани да бъде диалогичен и да работи с всички общински съветници.

Борисов: Искам нови избори в София, предишните бяха купени

Изборът на председател на СОС коментира и кметът на София Васил Терзиев. „Доволен съм защото най-накрая можем да започнем работа”, посочи той. Столичният кмет отговори и на обвинението от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че местните избори в София са били подменени: „Ако се преброят наново гласовете, по-скоро мисля, че ще имам по-висок резултат”, каза Терзиев.

Общински съветници от почти всички формации заявиха своята подкрепа още преди заседанието на Съвета.

„Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме уговорки за комисии”, заяви пред гласуването Вили Лилков от "Синя София", който беше в основата на преговорите. По думите на колегите му изборът на председател е временен – до месец юли, когато приключва политическият сезон.

„Наречете го тестов, карантинен, изпитателен период с идеята да започне работата на Общинския съвет. Няма коалиции”, каза Карлос Контрера от ВМРО. Той определи споразумението като „административно преодоляване на пречка”.

Осми опит за избор на председател на Столичния общински съвет

От „Възраждане” подчертаха, че въпреки подкрепата, която ще дадат, остават с твърда опозиция в СОС.

Решението се оказа тежко за БСП. В парламента Корнелия Нинова призова общинските съветници да не подкрепят избора за председател. Те обаче решиха да не послушат партийния си лидер. „Градът е в аварийно състояние”, твърди Иван Таков от БСП.

„Изборите ни отредиха място на опозиция в СОС. Ние ще сме такава, но хвърлянето на града в хаос и носенето на безотговорност в администрацията заради липсата на председател буди притеснение, че София остава в безвремие”, каза Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Общинският съветник обаче подчерта, че споразумението не значи, че от партията на Бойко Борисов дават политическа подкрепа за ПП-ДБ-СС.

„С днешното решение демонстрираме изключителна отговорност, въпреки червените линии, които всички партии са начертали. Благодарим за това”, каза Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

В залата Деян Николов от "Възраждане" издигна за председател на СОС Емил Димитров, а ИТН - Пламен Данаилов. 

След избора на председател в Столичния общински съвет започна разпределянето на ресорните комисии. Досега техният брой беше 14. Идеята на съветниците е да няма комисии, съставени само от една партия. 

„Това, което се предполага е, че „Спаси София” и ПП-ДБ ще вземат по комисията по здравеопазване, начело на нея може би ще бъде Борис Бонев. Като председател на образователната комисия е възможно да видим Гергин Борисов от „Спаси София”. Докато бюджетната комисия се очаква да бъде председателствана от член на ГЕРБ”, каза репортерът на NOVA Благой Цицелков.

Партиите „Синя София” и Вили Лилков и ВМРО отказаха да имат председатели в комисиите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase