Той защити намерението си да започне военна сухопътна операция в Рафах

Въпреки нарастващите критики, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху защити намерението си да започне военна сухопътна операция в Рафах. Това е граничният град, който в момента приютява повече от милион палестинци, които казват, че няма къде другаде да отидат, разказва кореспондентът на Voice of America (VOA) Вероника Иглесиас.     

Няколко дни, след като президентът на САЩ Джо Байдън описа военния отговор в Ивицата Газа като „пресилен“, израелският премиер Бенямин Нетаняху се появи в ефира на ABC и напомни на света за терористичната атака на “Хамас”, която уби 1200 души и превърна 240 в заложници. 

„Бяхме нападнати. Непровокираната, убийствена атака на 7 октомври е най-лошата срещу евреите след Холокоста. И нека ви кажа, мисля, че ние отговорихме по начин, който преследва терористите, опитвайки се да сведем до минимум жертвите от цивилното население, сред което терористите се вграждат, за да ги използва като живи щитове”, коментира Нетаняху.  

„Медийна лудост”: Интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин

Повече от 28 000 палестинци, много от които жени и деца, са били убити във войната, според управляваното от “Хамас” министерство на здравеопазването в Газа. Нетаняху отхвърли тези цифри, добавяйки, че докато се разработва план за извеждане на цивилни, неговите военни ще продължат с наземна операция в Рафах. Повече от 1,4 милиона палестинци, много от които разселени жители на Газа, се укриват в граничния град. Обединеното кралство, Египет и Саудитска Арабия изразиха загриженост, предава VOA.

„Тези, които казват, че при никакви обстоятелства не трябва да влизаме в Рафах, всъщност казват да загубим войната”, категоричен е Нетаняху. 

Цели семейства живеят на палатки в Рафах и казват, че няма къде другаде да отидат. 

Американският Сенат ще разгледа нов законопроект за отпускане на финансова помощ за Украйна и Израел

Междувременно в Тел Авив протестиращи, настояващи за освобождаването на заложници, които все още са в ръцете на “Хамас”, блокираха магистрала "Аялон". „Искаме да кажем на всички, че ни е писнало от това, което се случва“, казва Ефрат Мачиква, роднина на заложник. 

Нетаняху беше попитан от журналисти дали знае колко от 132-мата заложници в плен са все още живи. „Мисля, че достатъчно, за да оправдае усилията, които полагаме. И ние ще се опитаме да направим всичко възможно, за да върнем всички онези, които са живи, а също и телата на мъртвите”, коментира той. Според неговата оценка военният натиск, приложен върху “Хамас”, е ключов фактор за осигуряването на неотдавнашното освобождаване на 110 заложници „Победата е наблизо“, коментира още израелският премиер, цитиран от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: vesti.bg/Voice of America