Кога ще има слънчево затъмнение и кой прекара най-дълго време в Космоса

Какви са новините от Космоса и какво се случва във Вселена? Отговорите дава Voice of America (VOA).

Космически изследвания

Частната компания за космически полети SpaceX обедини усилия с НАСА, за да изстреля най-новия сателит за наблюдение на Земята, разказва VOA. За ракетата Falcon 9 е прикачен сателитът PACE (Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem).

НАСА споделя, че PACE ще изследва микроскопичния живот във водата и микроскопичните частици във въздуха. Това означава, че изследователите ще могат да изучават ефектите от изменението на климата върху фитопланктона, малките организми, произвеждащи около 50% от кислорода, който дишаме.

Частна космическа лаборатория: Какво е бъдещето на изучаването на Вселената

Изстрелването на PACE бележи първата мисия на правителството на САЩ, насочена към полюсите на Земята, след неуспеха през 60-те години на миналия век.

Нов рекорд за най-дълго прекарано време в Космоса

Тази седмица руският космонавт Олег Кононенко счупи световния рекорд за най-дълго време, прекарано в Космоса. Към момента 59-годишният мъж е изкарал повече от 878 дни и 12 часа в Космоса, с което подобри предишния рекорд с около 30 минути.

Той е направил общо пет пътувания до Международната космическа станция. Сегашното му космическо пътешествие започна през миналия септември и ако всичко върви по план, Кононенко ще стане първият човек, натрупал 1000 дни в Космоса до края на мисията.

Лунно затъмнение

На 8 април ще има пълно лунно затъмнение. То може да бъде видяно от 44 милиона души от Мексико до Нюфаундленд. Явлението ще продължи близо четири минути и половина. Разбира се, за да бъде наблюдавано, са необходими специални очила, напомнят от Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)