Опозицията настоя за незабавно изслушване на премиера, вицепремиера и председателя на Външната комисия

Остри реплики и обвинения в парламента заради върнатите бежанци от Австрия. Опозицията настоя за незабавно изслушване на премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и председателя на Външната комисия в парламента Бойко Борисов. От управляващото мнозинство отговориха - не се очакват хиляди мигранти у нас.

Зад пристигането на мигрантите у нас от БСП видяха скрита договорка и попитаха управляващите ще приемем ли неограничен брой бежанци у нас. „На коя друга държава от Шенген е поставяно такова условие за изпълнение на Дъблинския регламент - на никоя! Това е антиевропейско поведение, вие сте антиевропейско управление”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Безлов: Вероятно е имало няколко чартърни полета с бежанци от началото на годината

Атака дойде и от „Възраждане”, и от партията на Слави Трифонов. „Това, което не показаха, е как един от тези хора беше свален директно от самолета с белезници, защото очевидно става въпрос за престъпник. Може би, вече е осъден, но най-вероятно ще излежава присъда в български затвор”, коментира лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Всяка европейска страна, която не иска мигранти на своята територия, ще може да ни ги изпрати и за това да ни плати около 20 хил. евро. на глава. Намерихте ли си вече острова, за да ви изпратим на него, заедно с мигрантите?”, попита Тошко Йорданов от ИТН.

10 мигранти пристигнаха на летище София с чартърен полет от Виена

От кулоарите на парламента дойде и отговорът на партньорите в управлението. „Някакви хора се опитват да направят фалшива новина с хиляди бежанци. Пълна лъжа! Това си е регулярният полет. Как от 18 правиш хиляди трябва да питате колегите от „Възраждане”, посочи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Когато аз управлявах България, такъв самолет нямаше да може да дойде и това нямаше да се случва. И нищо фатално няма, хубавото е, че МВР работи много по-добре, „Гранична полиция” дава много по-добри резултати и това го знам от партньорите отвън”, подчерта от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От парламента темата се пренесе и при президента. Държавният глава отправи критики към властта заради поетите ангажименти за мигрантите. „Вече имаме обвързващо споразумение и сме длъжни да приемаме всеки един мигрант, регистриран първо на наша територия. Правителството дължи обяснение защо склони да подпише такова споразумение”, настоя Румен Радев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase