Представители на най-много държави сред обучаващите се има в Пловдив - идват от 71 страни, разположени на 6 континента

Все повече студенти по медицина решават да търсят реализация в България след дипломирането си. Това показва проучване на Медицинския университет в София. Там вчера завърши последният випуск млади медици.

Големият проблем пред това тяхно желание се оказват наличните места за специализанти, които често не отговарят на нуждите на студентите и на обществото. 

Ден след като близо 600 млади лекари се сдобиха с диплома от Медицинския университет в София, основният въпрос към тях и всички техни колеги през последните години, се очертава един и същ – ще останат ли в България? В страната ни има 6 висши учебни заведения, в които може да се изучава медицина. Специализираните университети са 4 – в София, Пловдив, Варна и Плевен. Специалността обаче, се предлага още в Софийския университет и в Тракийския в Стара Загора.

Близо 600 млади лекари от Медицинския университет положиха Хипократова клетва

Със специалност Медицина през последната година са се дипломирали 1875 студенти. Да видим и разбивката. Най-много са те в Медицинския университет в София –  близо 600, това обаче е със 150 по-малко в сравнение с година по-рано. По брой завършили следват медицинските университети във Варна, Пловдив и Плевен. Впечатление прави, че и на четирите места чуждите студенти са повече от българските. Представители на най-много държави има в Пловдив. Идват от 71 страни, разположени на 6 континента, а средният успех на всички дипломанти там, взети заедно, е много добър 4,70. В София най-много чужденци има от Гърция, Великобритания и Германия. Именно от Германия са и повече от половината от чужденците във Варна. Някои от останалите бройки, се допълват от необичайни доскоро страни на произход. В София това са Япония, Канада, Норвегия, а във Варна – Австралия и още скандинавски държави, като Финландия и Швеция. В Плевен най-много чужденци има от Великобритания и Индия, но и представители на Америка, Африка, Близкия Изток и Азия.

Броят на дипломантите по медицина в немедицинските университети – Тракийския и Софийския, е значително по-малък - около 100. Делът на чуждите студенти – също. Средният успех в Стара Загора е равен на този в Пловдив – много добър 4,70, а в София най-предпочитани специалности са Кардиология, Хирургия и Офтамология.

Какви обаче са нагласите за работа на тези млади хора? Проучване на Медицинския университет в София, направено сред последните дипломирали се вчера, показва, че за първи път от повече от 10 години над 60% от завършващите медици изразяват желание да търсят реализация в България. Като причина за това посочват националното самосъзнание, семейството и приятелите, а някои от тях се чувстват и морално задължени. Най-голяма част от младите лекари искат да работят в болнични заведения, да бъдат общопрактикуващи лекари е желанието на 9%, а към научна кариера се стремят 3%. Желаещите да бъдат търговски представители на фирми за лекарства стават все по-малко и техния процент вече е под 1. Двете основни причини, които подтикват младите лекари да заминат за чужбина, са по-високо заплащане и по-добра организация на здравната система. Основната им цел е Европа, а интересът към Съединените щати спада все повече.

Най-желаната специалност е Анестезиологията – 12% са се насочили към нея. Следват Хирургия и Акушерство и гинекология - с почти равен процент предпочитания. Педиатрията, която преди година е била най-предпочитаната, сега се нарежда на четвърто място, а Спешната медицина продължава да бъде последна в класацията с под 1% желаещи да специализират това. Най-много обаче са абсолвентите, които все още не са си избрали специалност – близо 17%.

Това са желанията, но каква е реалността? Обявените места за специализанти, които държавата ще финансира през 2024 година, са 362. Най-много бройки са разкрити за специалността Обща медицина – 55. За специалностите Детска хирургия, Съдова хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Съдебна медицина и Клинична вирусология обаче, наличните места са само по 1. Заплащането, което се предлага на специализантите, е в размер от 1000 до 2600 лева, като заплатата от 1000 се предлага в 5 болници, а максималната от 2600 – в Центъра за спешна помощ в Стара Загора. На повечето места осигуряват квартира, транспортни разходи, такси за изпити и безплатни курсове. През последните години от Министерство на здравеопазването обаче, отчитат все по-слаб интерес към разкритите места за специализанти. Особено по определени специалности като Неонатология, Съдебна медицина или Патология, за сметка на други като Гинекология, Неврология или Неврохирургия. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase