На този фон – строят 33 нови училища и детски градини

Започва строежът на 33 нови училища и детски градини. Други над 50 сгради ще бъдат ремонтирани. Това обявиха от Министерството на образованието. На този фон - десетки паралелки остават с по-малко ученици.

Прага на училище „Васил Левски” във врачанското село Ракево прекрачват деца от няколко населени места. Третокласниците в учебното заведение са десетима. „Ние сме средищно училище и при нас се обучават ученици от 6 населени места”, каза Илиана Георгиева директор на училището.

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони дори в междучасията

На пръсти се броят децата и в няколко училища в Русенско. Под 10 има в пет училища, три от които са на територията на община Русе. Сред тях – учебното заведение в Ново село. „Три класа са – 1, 4 и 7 клас, за нас е много важно те да останат. Да бъдат обучавани в самостоятелни паралелки”, каза Татяна Минева – директор на училището в Ново село.

В Софийско маломерни паралелки има в над 70 учебни заведения. „Те са във втори и четвърти клас. Работим с тях така, както и с останалите, защото голямо или малко е въпрос на организация”, добави  директорът на 200 ОУ в Лозен.

Рекордьор по най-малко деца в клас е училището в Мърчаево, където звънецът бие за едва трима петокласници. Формирането на подобни паралелки е уредено в наредба на Просветното министерство. От ведомството припомнят, че съдбата на паралелки с по-малко от 10 ученици в неспециализирани и спортни училища се определя от решенията на общинските съвети.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase