Коментар по темата на Кирил Мартинов, главен редактор на в. "Новая газета" EU

Президентските избори в Русия. За първи път гласуването продължава три дни. Защо въпреки това изборът изглежда предрешен?  И каква е причината опозицията да призовава за протестна акция точно в 12 часа в неделния ден ? Пред NOVA говори главният редактор на европейското издание на „Новая газета” Кирил Мартинов. Той, както мнозина руснаци, напусна страната след началото на войната срещу Украйна. И премести редакцията на вестника в Латвия.

Вот с предизвестен победител: Президентските избори в Русия

Исторически концепцията за диктатурата на Путин предполагаше, че той е президент на народа. Мисля, че в ерата на Путин всъщност нито един избор не беше избор в нормалния смисъл на думата, демократични избори.

Но сега, през 2024 г., изборите са 100% ритуал. Диктатурата се нуждае от тях, за да убеди руския народ, че диктатурата спазва ритуал.  Защо тези избори са нелегитимни? В избирателните бюлетини има 4 души, които по един или друг начин подкрепят президента и войната. И те, в известен смисъл на думата, ще се състезават помежду си кой от тях обича повече Путин. И съм сигурен, че в надпреварата на тези, които най-много обичат Путин, той ще спечели. Това каза в ефира на „Събуди се” Кирил Мартинов.

Ерата Путин: Медии под пълен контрол, репресии и война, която промени света

Той добави, че подкрепата ще бъде плюс- минус 80% при приблизителна активност от 80%. „И двете цифри ще бъдат взети от въображението на длъжностните лица. Чиновниците във всички региони на Русия ще се състезават, за да видят кой от тях се е справил най-добре на изборите. Тяхното колективно въображение ще начертае тези числа”, каза той.

По думите му ще трябва да се покаже, че има хора, които са готови да се противопоставят на Путин на тези избори. „Това е акцията, която преди убийството на Навални нарекохме „По обяд срещу Путин“. Идеята, че в един и същи момент точно по обяд, в последния ден от гласуването, хората трябва да дойдат в избирателните секции. Просто, за да покажат не могат да спечелят тези избори, защото нямат кандидат. Но по този начин те ще изразят протеста си срещу диктатурата и войната”, добави Мартинов.

Днес е вторият ден от президентските избори в Русия

Той уточни, че тридневното гласуване е един от начините за манипулиране на изборите.  „Защото някой ще гласува на работното си място. Друг ще избере електронното гласуване. Дигитализацията е много развита в Русия. И това значително помага на диктатурата в сегашния й контрол над хората”, добави още журналистът.

Целия разговор с Кирил Мартинов гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase