Пред руското посолство се изви опашка от желаещи да гласуват

Трети и последен ден за гласуване на президентските избори в Русия. Според всички прогнози Владимир Путин ще спечели петия си мандат на поста. Днес е единственият ден, в който могат да гласуват руските граждани, живеещи в България.

Андрей Захаров: На изборите в Русия няма никаква политическа конкуренция

Руското посолство в столицата е единственото място, на което те могат да упражнят правото си на глас, след като бяха закрити консулствата на Руската федерация във Варна и Русе. Почти през целия ден опашката от желаещите да гласуват беше огромна.

Изборният ден у нас се провежда при засилени мерки за сигурност. Той започна в 8 сутринта, и приключи в 20 часа. Първият гласувал днес беше руският посланик Елеонора Митрофанова. В София са гласували 1800 души.

Как изборите в Русия ще повлияят на тези в САЩ

„Ще гласувам за един достоен живот. Представям си го както сега. Върви в правилната посока. Харесвам политиката на достойнството. Харесвам, че тази политика консолидира руското общество”, заяви гражданка, която е дошла да упражни правото си на глас. „Не виждам нужда от промяна”, добави друг жител. Той уточни, че не очаква изненади от вота.

Гласуващите оставят личните си вещи на влизане в посолството, а след това преминават и през проверка на скенер.

Часове наред Светлана Гагова чака на опашката пред руското посолство, за да гласува. От 45 години живее в България, но винаги гласува за родната си страна. „Искам да се случи да изберат Путин. Надеждата ми е там. Много го харесвам и уважавам”, призна рускинята. Тезата на Светлана подкрепиха и други.

Някои обаче искат пълна трансформация. „Ще гласувам за свободна Русия и край на войната. Свободна Русия на първо място означава Русия да уважава другите страни и своите съседи”, каза руснак, живеещ у нас. В близост до опашката на символичен протест се събраха и руския граждани, които са против режима на Путин. „Разбирайки, че тези избори са нелегитимни и ще бъдат фалшифицирани, ние искаме да се  възползваме от нашето право да излезем в една и съща дата, в един и същи час да упражним своето право на глас и да видим колко сме”, обясни Александър Танев.

Нейнски: Путин цели да заеме добри позиции в Европарламента

На отсрещния тротоар имаше и друга протестна акция с урна и две различни бюлетини - на Путин и на Навални. „При нас просто показваме какво значи свобода, защото вътре няма да го видят”, каза Арман Бабикян. „В тази сграда ще има гласове само за Путин. При нас нещата са различни. Опитваме се да покажем как изглежда свободата в действителност”, допълни Николай Хаджигенов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas