Много критики предизвиква решението да бъдат карани жителите на окупираните украински територии да гласуват

Последен ден от президентските избори в Русия. Малко след 20 часа се очаква избирателната комисия да обяви, че Владимир Путин печели на първи тур. Днес беше организиран протест от опозицията. Тези, които са против властта, бяха призовани да се явят пред секциите в определен час и да гласуват срещу Путин. 

Акцията беше обявена от вдовицата на Алексей Навални като опит да бъде демонстрирано, че противниците на режима не са малко и са единни. Пред избирателни секции в редица градове се извиха опашки в уречения час - 12 на обяд. Не е ясно колко са били участващите и дали техният протест няма да даде отражение на крайния резултат. Много наблюдатели и експерти са на мнение, че дори самото гласуване няма да се отрази на обявените резултати. Протестът беше мирен и освен с присъствието си в уречения час, събралите се не демонстрираха по друг начин недоволството си. 

Русия обяви, че на президентските избори има висока избирателна активност. Това е едно от твърденията, чиято достоверност практически е невъзможно да бъде проверена. Изборите приключват официално тази вечер. За предишните президентски избори, властта обявяваше избирателна активност между 60 и 70 процента. За Кремъл е важно активността да е висока, за да покаже легитимността на сегашната власт. Никой не може да каже колко хора реално са се явили. Опозицията казва, че разтягането на изборите в 3 дни и комбинирането на гласуване с хартиени бюлетини и с машини са все способи да се направи проследяването на реалната активност много трудно.На много места изборите изглеждаха сюрреалистично. Въоръжени мъже разнасяха урна из напълно сринатия град Авдеевка. 

Президентските избори в Русия: Днес могат да гласуват и руските граждани, живеещи у нас

Друг кандидат освен Путин на практика няма. И победата му на първи тур наистина е предизвестена. Но това не значи, че за властта в Русия, процедурата е маловажна. Тя де факто не представлява избор, а ритуал по потвърждаване на статута на Путин. Също така представлява демонстрация на контрол. Режимът трябва да покаже както на външния свят, така и на собствените си граждани, че има капацитета и способностите да наложи волята си в цялата страна. Опозицията се заявила, че ще се събере пред секциите противниците на режима.

Въпрос на избор: За първи път в Русия избират президент три поредни дни

И във втория ден на изборите имаше прояви на протест и недоволство. Граждани бяха арестувани за нови опити да залеят с боя бюлетините в урните, както и за пожари, предизвикани в избирателните секции. Но тези случаи да единични, броят им не е голям и изборите като цяло вървят по план. Повечето участници, застанали пред микрофоните след гласуването, декларираха подкрепа за Путин. Макар при някои противоречието да беше очевидно.

В международен план, много критики предизвиква решението да бъдат карани жителите на окупираните от Русия украински територии да гласуват в президентските избори на Русия.

"Намеренията на Русия да проведе президентски избори в районите на Украйна под неин контрол са неприемливи. Според международното право, окупационните сили - в случая Русия - трябва да прилагат законите на Украйна в окупираните територии", заяви Розмари ди Карло, заместник-генерален секретар на ООН.

В израз на подкрепа за Украйна и протеста ѝ срещу руски избори на нейна територия, посланиците на 56 държави застанаха зад пратеника на Киев в ООН и протестираха срещу незаконната практика. България също беше част от 56-те. Но по примера с т.нар. референдуми в окупираните територии, Русия настоява за провеждането им. Изборите ще приключат в 20 часа тази вечер, като се очаква обявяването на резултати малко след това.

Ако спечели, за Путин това ще е 5-ти мандат като президент. Той управлява 4 години и като премиер. Мандатът е до 2030-та година, когато биха се навършили 3 десетилетия управление на Путин.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase