Испанският средиземноморски регион Каталуния се сблъсква с най-голямата суша в историята си

Туристите, пристигащи на летището в Барселона или посещаващи емблематичната катедрала "Саграда Фамилия", ще се сблъскат по време на тазгодишните Великденски празници с големи надписи на английски език. Те ще гласят: „Предупреждение за суша. Носете вода по време на престоя си”.

С оглед на все по-силното влияние на климатичните промени в Южна Европа, испанският средиземноморски регион Каталуния, където се намира и Барселона, се сблъсква с най-голямата суша в историята си. Равнищата на водата в резервоарите са на едва 15% от капацитета си, заради което има ограничения за използването на водата от жителите на града, туристите, селското стопанство и промишлеността. Душовете на плажовете са затворени, а плувните басейни не могат да бъдат пълнени с чешмяна вода. Това са само някои от наложените ограничения.

Очаква ни "екстремно" лято: Какви температурни рекорди ще отчете термометърът

Високопоставени каталунски представители призоваха туристите да действат отговорно, но също така заявиха категорично, че сушата не трябва да ги разколебава да посещават Барселона и региона, в които туризмът осигурява 14,5 на сто от местната икономика.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Галя Горнишка, БТА