По думите му при назначаване на служебния кабинет ще има размиване на отговорността

„Не се чува спор за политически идеи. Спорът е за постове, за позиции, за консумиране на власт. Това се чува, това звучи. Не знам дали ще настъпи конституционна криза, но определено демокрацията в България е в тежка криза с подмяна на демократичните ценности”. Това коментира в предаването „Твоят ден” Михаил Миков, бивш председател на НС и бивш министър на вътрешните работи.

Според него поправката в Конституцията е „плод на тежка фрустрация на политическите сили от авторитета на президента”. А целта е орязване на правомощията на държавния глава. Според Миков в Конституцията, приета от 7-ото Велико Народно събрание, е имало изключително добър баланс.

След върнатия трети мандат: Реакциите в парламента (ОБЗОР)

„Беше доста прогресивна форма на въздържане на отделните власти”, каза Миков. „Сега коментираме създалата се ситуация около служебния кабинет и прехода към нов парламент. Сигурно ще дойде време да коментираме и ВСС и поразиите, които там се случиха”, коментира Миков.

Според него все още не сме в ситуация, в която всички възможни служебни премиери да откажат. „Но още когато се правеше този списък, той звучеше абсурдно. Целта беше да се отнеме от президента възможността да състави служебен кабинет и да се удължи мандата на парламента. А действащият парламент бягаше от тази отговорност. В момента имаме размиване на отговорността. За всички е ясно, че управителят и подуправителите на БНБ, омбудсманът, зам.-омбудсманът, в Сметната палата – това са политически функции, избрани от НС. Опитваме се да създадем привидност, че има абсолютно независими хора в България”, каза Миков.

По думите му неминуемо се стига до политически кабинет.

„Няма кабинет, в който да няма определено политическо влияние”, смята той.  

След промените в Конституцията, според Миков възниква големият въпрос: Кой предлага съставът на кабинета.

„Министър-председателят е избран от списък. При функциониращ парламент и разпаднало се мнозинство, което не може да излъчи кабинет, какъв е смисълът да функционира парламентът и какви закони ще приема? Или ще има двумесечни ситуативни мнозинства, според конюнктурата?”, попита Миков.  

Той признава, че кабинет на президента, пак е политически, но тук има ясна отговорност.

„Тя е на президента. А сега кой ще носи отговорност? Абсолютно се размива отговорността”, попита още той.

След новите избори, Миков смята, че двете най-големи коалиции „първо ще се скарат много, ще се обвиняват взаимно за резултатите от 9-месечното управление, а след това ще се опитат отново да сглобяват нещо временно”.

Той не очаква политически проект на президента преди европейските избори. „Не е възможно такова нещо. Ще се мине през нова фрагментация, ново разместване на представителството, нови вътрешни и външнополитически загуби за България. Тази политическа нестабилност ни сваля авторитета. Чуждите инвестиции са на ниско равнище. По Плана за възстановяване нищо не получихме”, коментира той.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase