Започнаха призиви към президента как да продължи с променената конституционна процедура

Формациите в парламента не бяха изненадани от решението на ИТН незабавно да върнат мандата.  Темата за това как ще продължи конституционната процедура по новите правила предизвика остри реакции в НС. От формациите отправиха различни призиви към президента Румен Радев.

Въпросът, който предизвика коментари е какво ще се случи с конституционна процедура заради ограничения кръг от лица, които президентът може да посочи за служебен премиер. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава Румен Радев да не избира фигурите, свързани с партията му, като посочи председателя на парламента Росен Желязков и на Сметната палата Димитър Главчев.

ПП-ДБ призова президента да не бави ход, за да отидем на избори 2 в 1 още на 9 юни. А от опозицията ги разкритикуваха за промените в основния закон, които сега можело да доведат до конституционна криза.

ИТН взе и върна папката с третия мандат

След като само преди три месеца ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заедно промениха процедурата по избор на служебно правителство в основния закон, днес не направиха прогноза как ще бъде реализирана на практика.

„Аз имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той иска. Когато са мислили кой да бъде служебен премиер, може би и трите партии са мислили, че ще управляват вечно”, коментира Бойко Борисов.

„Аз се надявам, че сега в разговора между президента и служебните премиери, всеки един потенциален кандидат ще поеме отговорността”, заяви Кирил Петков.

Последва приив от Борисов към президента Румен Радев да не посочва за служебен министър-председател фигурите свързани с партия ГЕРБ – председателят на НС Росен Желязков и на Сметната палата Димитър Главчев. 

Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, истински се надявам президентът да не посочи и Димитър Главчев, каза Борисов и допълни, че не е виждал Главчев от 8-10 години. 

Петков пък каза, че се борят в тези институции да няма ярки политически лица.

Борисов разкри, че вече е правил опит да обсъди с ПП-ДБ подобен сценарий за избор служебен кабинет още по време на преговорите с Асен Василев, но не получил отговор.

„В нормален разговор да се помисли и заедно бихме могли да предложим на президента нещо, което е работещо тези два месеца. Да си решим регулаторите заедно сега е времето, поправките по механизма, нищо не се е случило фатално, няма да са един два месеца министри”, каза Борисов.

Радев започна разговори с потенциалните служебни премиери

„Всеки трябва да си поеме отговорността. Ред е на президента. Другото, с което не съм съгласен, е сега, докато е мътна водата, преди избори, да се опитваме да решим за регулаторите на бърза ръка. Договорът, който не се подписа от ГЕРБ, е да има ясна прозрачна процедура”, заяви Кирил Петков.

От опозицията разкритикуваха и двете страни.

„Изненадва ни г-н Борисов с това изказване. Когато ГЕРБ подкрепиха промените в Конституцията, знаеха, че Росен Желязков и Главчев са от ГЕРБ и са на тези позиции. Гласуваха „за”, а сега казва: „Не, недейте”. Типично за Борисов, сутрин обед и вечер да си сменя позициите”, заяви Корнелия Нинова.

„Предупредихме 100 пъти ПП-ДБ на кого дават властта. Те казваха: „Не, ние се договорихме, после ще ги сменяме”. Когато седнеш да делиш мед с мечката, накрая си изяден заедно с меда. Това се случи с ПП-ДБ. Най-хубаво е, че отиваме на избори”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Единствено от ДПС не коментираха темата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase