87-годишният глава на Католическата църква пристигна в инвалидна количка

Папа Франциск оглави тази вечер Пасхалното богослужение в базиликата "Свети Петър" в Рим, ден след като участието му в Кръстния път неочаквано беше отменено, което предизвика нови въпроси за влошеното му здраве, предаде БТА.

Папата пропусна процесията на Разпети петък, за да пази здравето си за Великден

87-годишният глава на Католическата църква пристигна в инвалидна количка, облечен в бяло, малко преди 19:30 ч. (18:30 ч. по Гринуич), за да оглави двучасовото тържество, на което присъстваха хиляди поклонници от цял свят. Очакваше се след ритуала на светлината в потопената в мрак базилика, който за католиците символизира преминаването на Христос от смъртта към живота, Франциск да произнесе проповед и да кръсти осем възрастни.

Присъствието му беше потвърдено от Ватикана по обяд, въпреки че появата му на Кръстния път беше отменена вчера по здравословни причини, само няколко минути преди началото на церемонията. Това допринесе за разпалването на въпросите за влошеното му здраве. 

Католическият свят отбелязва Разпети петък (ГАЛЕРИЯ)

Всекидневникът "Стампа" публикува статия "Кръстния път на крехкия папа", а в. "Месаджеро" говореше за "оставката на Франциск".

Страстната седмица, която за католиците завършва този уикенд, е централен стълб на католическия календар, като включва множество церемонии, завършващи с Великден. Тя обаче може да бъде като маратон за осемдесетгодишен мъж, който от две години е в инвалидна количка, отбелязва АФП.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

Източник: Асен Георгиев, БТА