Лилавият знак върху показалеца е символ на демокрацията в Индия

В Индия се провеждат най-мащабните избори в света. Страната е не само държавата с най-многобройното население, но е и най-голямата демокрация на планетата. Затова и вотът е разделен на няколко фази, поради което изборите продължават около 6 седмици.

Право да гласуват имат на 969 милиона души – които, след като дадат гласа си, ще бъдат белязани. В буквален смисъл. С лилаво неизтриваемо мастило, с което ще бъде намазан показалецът им. С помощта на „мастилото за гласуване” се предотвратяват измамите и дублирането на гласове, твърдят местните власти.

След като пристигне в секцията и идентичността му бъде потвърдена чрез личната му карта – левият показалец на избирателя се оцветява с лилава черта. Мастилото остава там в продължение на две седмици – независимо от това колко често човек си мие ръцете. На пръв поглед този метод изглежда доста примитивен, но е доказал своята ефективност през последните седем десетилетия.

Татуировките, чието значение може да ви навлече неприятности (ГАЛЕРИЯ)

А мастилото се произвежда от една единствена компания в страната, която пази в строга тайна формулата му. „От премиера до обикновения човек и филмовите звезди – всички са длъжни да показват своя оцветен в лилаво пръст”, заявява пред Си Ен Ен Мохамед Ирфан, който е изпълнителен директор на Mysore Varnish and Paints Limited - държавната компания, която не само произвежда, но и доставя лилавото мастило до всички избирателни секции в страната.

„Този лилав белег се е превърнал в знак на демокрацията и е символ на изборите в страната”, подчертава Ирфан.

Служителите във фабриката в  Майсор – град в югозападния щат Карнатака, са работили в продължение на месеци, за да приготвят почти 2,7 милиона шишенца с ценното мастило. Това е и най-голямата поръчка в историята на компанията, посочват от ръководството ѝ. Всяко шишенце съдържа достатъчно мастило, за да бъдат белязани около 700 души.

Татуист претворява най-известните шедьоври на Рембранд (ВИДЕО)

А истинската сила на мастилото е в тайната му формула, която е създадена през 1951 година. и От тогава не е променяна. Според Мохамед Ирфан компанията му е „обвързана да пази в строга тайна точните съставки”. Въпреки това той разкрива, че мастилото съдържа сребърен нитрат, който при съприкосновение с кожата и излагането на светлина се оцветява в характерния лилав цвят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Си Ен Ен