Коментар по темата на Валери Тодоров и Асен Генов

Хиляди демонстранти блокираха ключово кръстовище в грузинската столица Тбилиси на фона на продължаващите протести в страната срещу закона за "чуждестранните агенти". Протестиращите блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града.

Хиляди демонстранти блокираха ключово кръстовище в грузинската столица (ВИДЕО)

„Това е втората вълна от протести. През миналата година имаше също прояви, свързани с  различни опасения за този закон. Младите хора, които са на площада се опасяват, че ще се повтори онова, което се случва в Русия. Европарламентът и Усрусла Фон дер Лайен изразиха опасения, че Грузия е не просто на кръстопът, но прави завой към Русия, в момент, в който получи статут на кандида член за ЕС. Ясно е , че има конфликт между поколенията”, коментира в ефира на „Здравей, България” журналистът Валери Тодоров.

МВнР издаде предупреждения за сънародниците ни в две страни

Според него надеждите са, че президентът ще наложи вето на закона, но то вероятно ще бъде преодоляно. Едвали ще можем да очакваме затихване на протестите. Ясни са последсвтията от закона. Той се нарича Закон за прозрачност на чужестранното влияние”, уточни той.

Авторът и водещ на "Контракоментар" Асен Генов добави, че това не е сблъсък между западът и Русия. „Виждаме сериозен конфликт на база ценности и избор. Според социологически данни 80% от населението на страната са за европейския път на Грузия. Това е поредният сценарий за вътрешна дестабилизация на една страна, която е избрала европейския си път”, добави той. По думите му ЕС трябва да изрази по-твърда позиция.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase