Служебният министър Георги Гвоздейков съобщи, че това ще се случва поетапно

„БДЖ-Пътнически превози“ възнамерява поетапно да въведе системи за видеонаблюдение, както в локомотивите и мотрисните влакове, така и в пътническите вагони, собственост на дружеството. Това посочва служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в свой писмен отговор на въпрос от народния представител от ПП-ДБ Иван Белчев.

Модернизация с цената на хаос по гарите: Кога пътуването с БДЖ ще се превърне в удоволствие

„Към момента е направен успешен експеримент за внедряване на система за видеонаблюдение в локомотивите и мотрисните влакове. Предвижда се поставянето на видеорегистратори в локомотивните кабини и кабините за управление на мотрисните влакове да способства за намаляване на посегателствата над подвижния състав и железния път, като хвърляне на камъни, поставяне на предмети и нерегламентирано преминаване през железния път. Всички тези действия ще бъдат записвани и ще улеснят установяването на техните извършители, с цел да им бъде потърсена отговорност“, каза Георги Гвоздейков. 

Пътник нападна с юмруци кондуктор във влака Видин-Курило (ВИДЕО)

След финализирането на първоначалния етап – внедряване на системата в локомотивите и мотрисните влакове, БДЖ ще предприеме действия за въвеждането ѝ и в пътническите вагони. Във връзка с питането на Иван Белчев относно застраховането на имуществото, министър Гвоздейков уточнява, че БДЖ има действащ застрахователен договор. 

Служебният министър Георги Гвоздейков уверява, че БДЖ си взаимодейства със службите по опазване на обществения ред. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иван Лазаров, БТА