В понеделник Комисията назначи съставите на всички 769 секции зад граница, като те са над 5000 души

Започна инсталирането на машините за изборите 2 в 1. С приоритет са устройствата за  чужбина. Следващите дни те ще бъдат предадени на Външно министерство, за да започне транспортирането. Това съобщиха от Централната избирателна комисия.

От 245 машини за гласуване извън в страната – с 94 ще се гласува за Европейски парламент и за Народно събрание, а със 151 машини само за Народно събрание. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя заяви, че устройствата се подготвят и в следващите дни трябва да бъдат предадени на Министерството на външните работи, за да започне транспортирането им до секционните избирателни комисии извън страната. В понеделник ЦИК назначи съставите на всички 769 секции зад граница, като те са над 5000 души, отбеляза Матева.

2000 души ще бъдат заети с компютърната обработка на изборите

В сряда общинските администрации ще публикуват списъците на заличените лица. Тя препоръча на избирателите да проверят тези списъци и ако установят, че фигурират в тях по грешка, могат да подадат заявление за отстраняване до общинските администрации до 1 юни, каза още говорителят на ЦИК. 

Матева припомни, че на 25 май е изтекъл срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия за избиратели с увреждания. Матева обясни, че ако те са пропуснали да заявят това в обявения срок, могат да го направят повторно до 1 юни, стига в населеното място, където желаят да упражнят правото си на глас, да има назначена подвижна СИК.

Общини спешно поръчват изборни урни

На 25 май ЦИК извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване, посочи Матева. Тя добави, че в резултат на това е генериран хеш код, който ще се изписва на системните разписки, които следва СИК да отпечатат в началото на изборния ден и да поставят на видно място в помещенията. На всяка една разпечатана от машините бюлетина също ще бъде изписан този хеш код, като избирателят ще има възможност, ако желае, да го свери, добави тя.

Матева заяви, че трите институции – Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация, са подписали решението, с което удостовериха съответствието на доставения тип устройство за гласуване и на софтуера. В него се съдържа и хеш кода.

2000 души ще бъдат заети с компютърната обработка на изборите

Не се очаква забавяне при броенето на бюлетините, увери говорителят на Комисията. От ЦИК припомниха, че българите, които не могат да  гласуват за евродепутати, ще имат право да дадат вота си за национален парламент само на хартия. Междувременно една от партиите ще бъде санкционирана от 2 до 5 хиляди лева заради нарушение. Тя трябва незабавно да свали част от билбордовете си. Решението се обжалва.

„ След като разгледа и жалбата и доказателствения материал, ЦИК прие, че има нарушение на добрите нрави и формата на агитация, тъй като кампанията изисква да няма призив за не подкрепа, докато от изображенията приехме, че има такъв призив за не подкрепа на останалите кандидати, чиито изображения фигурираха на този билборд”, каза Росица Матева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Елена Николова, БТА