Това съобщиха от „Информационно обслужване”

Фирмата „Информационно обслужване” е наела 2000 души, за да се справи с компютърната обработка на гласовете за вота 2 в 1 на 9 юни. 100 от тях ще броят на място в Централната избирателна комисия.

ЦИК: В чужбина с 94 машини ще се гласува и за двата вота, а със 151 - само за НС

Предварителната им сметка е, че ще трябва да се обработят три пъти повече данни спрямо предишните избори. Забавяне се очаква заради това, че сега кандидатите са повече заради двата типа гласуване. Въпреки това, от „Информационно обслужване” са оптимисти, че ще се справят в срок.


Според директора на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов наети в компанията са около 2000 души. „Те ще бъдат заети с компютърната обработка. В ЦИК на една смяна ще бъдат по 100 оператора, така че очакваме да се справим с огромното количество информация”, посочи той.

Общини спешно поръчват изборни урни

По думите му за евроизборите кандидатската листа е една и съща за всички РИК. „Това означава, че от близо 12 000 секции, от които около 9500 са с машини, в протоколите ще има два раздела - за хартиен и машинен вот”, обясни Филипов. Той уточни, че от листите за народни представители различните области излъчват различен брой депутати.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase