В централата се проведе официална церемония

Приключи презареждането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” с американско гориво. От началото на месеца блокът, който работеше с руско ядрено гориво, е спрян за планов ремонт. Новите 43 касети, с които той беше зареден, са на компанията "Уестингхаус". 

По този повод в атомната централа се проведе официална церемония, на която присъстваха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Спират пети блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

С цел диверсификация АЕЦ „Козлодуй” сключи договор с „Уестингхаус”. Първата пратка пристигна през април и по време на плановия годишен ремонт на блока се извършва зареждане на касетите за използване. От ресорното ведомство заявяват, че с внедряването на свежо ядрено гориво се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата.  

„През 2009/2010 година стартираха първите разговори с „Уестингхаус”, така че вече сме на един завършен етап, имаме нещо реално и то гарантира диверсификация. Със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация, се създават повече възможности за избор”, заяви премиерът Димитър Главчев. 

И допълни: "Освен 43-те касети, които сега са заредени с "Уестингхаус", имаме договори и с "Фраматом" за Шести блок. С френската компания имаме подобен договор, който осигурява свежо гориво за него, така че със сигурен и безопасен ядрено-горивен процес и диверсификация се създават повече възможности", подчерта министър-председателят. 

"Диверсификацията, както каза и премиерът, ще повлияе върху сигурността. Това е, когато имаш избор. Ние сме в процес, първата стъпка в зареждането на тези 43 касети. Пълната диверсификация на ядреното гориво за Пети блок ще приключи в рамките на предвидения период. В следващите 4 години напълно да бъде заменено руското ядрено гориво с това, произведено от "Уестингхаус", заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase