За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи, каза кметицата

Хората сами си оправят, не чакат държавата, но имат нужда от страната, разбира се. Сформираме оперативен щаб в Шипка с председател министърът на вътрешните работи. Помощта от страна на държавата ще бъде получена от тези, които имат право да я получат, в най-кратки срокове. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който посети Шипка след наводненията.

"Тежки са щетите. Цели покриви са компрометирани, санировката също. Каквото зависи от нас , ще го направим в най-бързи етапи", допълни той.

Описват щетите след бурята в Казанлъшко и Великотърновско (ВИДЕО)

Почти всички къщи в Шипка са пострадали, заяви кметицата Василка Панайотова.

"За момента 300 домакинства са пуснали молби и декларации за помощи. Много малко са тези, които съвсем наскоро са санирани и нямат по фасадата щети, но в покривната част почти всички имат такива", заяви Панайотова.

70 сигнала са подадени на телефон 112 по време на бурята в Шипка снощи. Най-много от тях - за наводнени автомобили. Има и наводнени приземни етажи, няколко паднали дървета и скъсани електрически кабели.

Градушка удари много райони в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството има финансова възможност да реагира на щетите, но топката е в ръцете на местната администрация, които трябва максимално бързо да изготвят документите и исканията си, за да можем да ги разгледаме", заяви служебният министър Калин Стоянов. 

"Проходът Шипка не е затворен и не подлежи на затваряне, но в момента се разчиства", каза пред журналисти в Шипка министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, която посети града във връзка с щетите от вчерашната буря. Той ще бъде разчистен до края на деня. 

По думите ѝ в района е имало данни за пет свлачища, които снощи са били разчистени своевременно, но тази сутрин е имало активирани още три такива. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: БГНЕС, Ралица Стефанова, кореспондент на БТА в Казанлък