67-годишен мъж е в неизвестност втори ден

Продължава възстановяването на засегнатите от бури райони у нас. Поражения имаше и в убежището на водните лилии - силистренското село Малък Преславец. То беше сред връхлетените от торнадо вчера населени места.

През последните дни бури връхлетяха и Централна България. Равносметката - населени места без електричество, съборени дървета, десетки автомобили и къщи с щети.

В няколко населени места в Община Казанлък бе обявено частично бедствено положение. 67-годишен мъж е в неизвестност втори ден. Той е излязъл да се разхожда в близък до града парк, след бурята близките му не могат да се свържат с него. 

В петък министърът на земеделието Георги Тахов разпореди пълен одит на Изпълнителната агенция за борба с градушките. Проверката е на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ.

Сред най-пострадалите е град Шипка, където, според местните, се изсипаха тонове едра градушка. Продължава описването на щетите. Едрата градушка е разрушила и наскоро ремонтирани покриви. "Преди 8 месеца направихме основен ремонт на покрива за 30 хиляди лева, сега едната част на покрива е компрометирана", посочва мъж.

Пострадалите започнаха сами да отстраняват щетите. Смятат, че ако има помощ от държавата, тя ще дойде твърде бавно. "Чакаме ги, но кога ще дойдат тези помощи, за да може да ги ползваме?", попита Красимир Костадинов. 

Торнадо вилня в Силистренско: Има отнесени покриви и изкоренени дървета (ВИДЕО)

"Някакви декларации попълнихме сега, ако случайно одобрят нещо - одобрят. Ако - не, запретваме ръкави и се оправяме", посочи Иван Попов. 

На помощ на Митко Чуканов идват роднини и той вече е подменил разбития покрив. "Вчера го направихме, да. 600-700 керемиди сменихме, заминаха", казва той. 

Вече има призиви за даряване на стари или нови керемиди, като ще бъде оформено специално пространство за това. А търговските вериги в Казанлък едвам смогват с доставката на нови керемиди, които се заявяват.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase